Αιολικό πάρκο 450W στην Εύβοια προτείνει για ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Πρόταση για αιολικό πάρκο 450,6 MW στην Εύβοια έχει καταθέσει στην Enterprise Greece η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πλέον, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, αναμένεται η πρόταση για την ένταξή της ή μη στο προνομιακό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός φάκελος «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW» κατατέθηκε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE με την υπ’ αριθ. 7600/2-12-2020 αίτηση και την συμπληρωματική αίτηση με α.π. 7604/7-1-2021, προκειμένου να ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων και να εκμεταλλευτεί τα παρεχόμενο φορολογικά κίνητρα, να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και να λάβει ενίσχυση δαπανών.

Η προτεινόμενη επένδυση αφορά συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 450,6MW στη Βόρειο-κεντρική και Νότια Εύβοια και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 460 εκατ. ευρώ.

Το έργο αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα (4 στη Βόρεια-κεντρική Εύβοια και 4 στη Νότια Εύβοια) και από συνολικά 104 ανεμογεννήτριες, ισχύος 4,2MW έκαστη. 

Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου. 

Οι περιοχές εγκατάστασης των αιολικών πάρκων σε σχέση με το χαρακτηρισμό της έκτασης
και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, σύμφωνα με τον επενδυτικό φάκελο, συνοψίζονται στον πίνακα που ακολουθεί: 

f

 

Στον επενδυτικό φάκελο επισημαίνεται επίσης ότι στην προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης δεν προβλέπεται η ανάπτυξη αστικών χρήσεων, καθώς πρόκειται κυρίως για δασικές εκτάσεις για τις οποίες υπάρχει συμβατότητα ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Επίσης, δημειώνεται ότι τα γήπεδα εγκατάστασης δεν βρίσκονται εντός πυρήνων Εθνικών Δρυμών, κηρυγμένων μνημείων της φύσης και αισθητικών δασών. Τέλος, αναφέρεται ότι δεν βρίσκονται εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως διατηρητέου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, την απόφαση περί ένταξης του έργου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων θα λάβει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων σε επικείμενη συνεδρίασή της.

 

 

 

 

25 Ιανουαρίου 2021

energypress