Αρχές Σεπτεμβρίου ο επόμενος διαγωνισμός ΑΠΕ – Υπεγράφη η Υπουργική, θέμα ημερών η προκήρυξη για έργα 1.000 Μεγαβάτ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του πρώτου διαγωνισμού ΑΠΕ υπό το νέο καθεστώς στήριξης, καθώς υπογράφηκε η δεύτερη Υπουργική Απόφαση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την προκήρυξή του από τη ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η προκήρυξη θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα, και πιο συγκεκριμένα λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της Απόφασης σε ΦΕΚ. Σε αυτήν, θα καθορίζεται η διεξαγωγή της δημοπρασίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως από τις αρχές Ιουλίου περίπου θα «τρέξει» το διάστημα προετοιμασίας των επενδυτών για τη συμμετοχή τους.
Την υπογραφή της δεύτερης Απόφασης ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022». Η κ. Σδούκου υπενθύμισε πως θα πρόκειται για κοινό διαγωνισμό, στον οποίο δηλαδή θα συμμετάσχουν τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά, στο πλαίσιο του οποίου θα «κλειδώσουν» ταρίφες έργα συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ.
Επίσης, όπως είχε γράψει το energypress, επισήμανε ότι η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί με την προηγούμενη «φόρμουλα» υποβολής προσφορών. Κάτι που σημαίνει ότι και πάλι οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν συνεχείς και διαρκώς μειούμενες προσφορές
Υπενθυμίζεται ότι κάθε μία από τις δύο τεχνολογίες θα έχει τουλάχιστον το 30% της δημοπρατούμενης δυναμικότητας, στο πλαίσιο επίτευξης μίας ελάχιστης διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου των έργων που θα προκριθούν από τη διαδικασία. Επίσης, για κάθε μία τεχνολογία θα καθορισθεί και διαφορετική τιμή εκκίνησης.
Μάλιστα, μία διαφοροποίηση που εισάγει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ είναι ότι για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης δεν θα εισηγηθεί αποκλειστικά η ΡΑΕ προς το υπουργείο, όπως συνέβαινε στις δημοπρασίες του προηγούμενου σχήματος. Κι αυτό γιατί η αρμοδιότητα της εισήγησης «περνά» στην Επιτροπή Παρακολούθησης Καθεστώτος Στήριξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και υβριδικών σταθμών. Παράλληλα, η σύνθεση της Επιτροπής διευρύνεται πλέον, καθώς σε αυτήν θα συμμετέχει από ένας εκπρόσωπος της ΡΑΕ, του ΕΧΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και του ΚΑΠΕ, δύο εκπρόσωποι του ΔΑΠΕΕΠ, τρεις εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, και μέχρι πέντε ειδικοί εμπειρογνώμονες.
Στη δεύτερη Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται όλες οι παράμετροι διεξαγωγής των διαγωνισμών υπό το νέο σχήμα στήριξης, όπως τον βαθμό αδειοδοτικής «ωριμότητας» των έργων, για να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία και το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συνολική ισχύ που θα δημοπρατείται κάθε έτος, και τον αριθμό των δημοπρασιών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησής τους.
Κώστας Δεληγιάννης | energypress