Η γεωθερμία και οι πρώτες ύλες στο επίκεντρο της επίσκεψης Σδούκου στην ΕΑΓΜΕ

05 05 2022 | 14:27

Την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου υποδέχτηκε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Διονύσιος Γκούτης.

Η κυρία Σδούκου ξεναγήθηκε από τους κ.κ. Κ. Σάλτα (Πρόεδρος Δ.Σ.), Δ. Γκούτη (Γενικός Διευθυντής) και τον Κ. Ζώμπο (Αν. Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών), καθώς και από επιστήμονες της Αρχής στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο. Παρακολούθησε εικονική γεωλογική ξενάγηση στα Μετέωρα με τη χρήση γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ είχε την δυνατότητα να ανακαλύψει και τα «μυστικά» της χρήσης του νέου Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου της ΕΑΓΜΕ.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να εισέλθουν σε διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, ενώ στην κυρία Σδούκου παρουσιάστηκε και ο Επενδυτικός Οδηγός Ορυκτών Πρώτων Υλών της ΕΑΓΜΕ. Εκτενής αναφορά κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης και σε θέματα έρευνας και αξιοποίησης των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων, καθώς και στα έργα του νέου ΕΣΠΑ. 

H Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου μετά την συνάντηση δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Γκούτη, την διοίκηση και το προσωπικό της ΕΑΓΜΕ για την θερμή υποδοχή που μου επεφύλαξαν. Εντυπωσιάστηκα από το μεράκι και την τεχνογνωσία τους. Θεωρώ ότι το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, το οποίο κατασκευάζεται πρόκειται να αποτελέσει εθνικό κεφάλαιο για της Επιστήμες της Γης και όχι μόνο, καθώς είναι σχεδιασμένο με υπερσύγχρονα μέσα και εναρμονισμένο πλήρως στις ψηφιακές επιταγές της εποχής. Διαπίστωσα από κοντά την πολυσχιδή δραστηριότητα των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ αλλά και την σημαντική συμβολή της Αρχής στην κοινωνία. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάπτυξη της γεωθερμίας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη γεωθερμική ενέργεια στο μετασχηματισμό του ενεργειακού μας μείγματος και ο ρόλος της ΕΑΓΜΕ σε αυτή την προσπάθεια είναι καταλυτικός».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Διονύσιος Γκούτης τόνισε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στην ΕΑΓΜΕ την κυρία Σδούκου. Η συνεργασία μας με τον Υπουργό, τους Υφυπουργούς, τους Γενικούς Γραμματείς και τους επιτελείς του ΥΠΕΝ είναι καθημερινή. Και προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε σήμερα την δυνατότητα να παρουσιάσουμε στην κυρία Σδούκου τις εργασίες διαμόρφωσης του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, αλλά και μια σειρά από καινοτόμες δράσεις μας, με σκοπό την προβολή του ερευνητικού και επιστημονικού έργου της ΕΑΓΜΕ και την ανάδειξη της προσφοράς και διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στην κοινωνία. Συζητήσαμε επίσης την αξιοποίηση περιοχών γεωθερμικού ενδιαφέροντος, ενώ αναφερθήκαμε αναλυτικά και στα ερευνητικά έργα της ΕΑΓΜΕ». 

Η γεωθερμία και οι πρώτες ύλες στο επίκεντρο της επίσκεψης Σδούκου στην ΕΑΓΜΕ