Επενδύσεις ΑΠΕ: Η περιβαλλοντική αδειοδότηση ο… ελέφαντας στο δωμάτιο

04 07 2022 | 09:44Μάχη Τράτσα

Κάτω από τον… πήχη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί  από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης περνούν οι ρυθμίσεις για την απλοποίηση της αδειοδοτικάς διαδικασίας των ΑΠΕ, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο συζητήθηκε χθες σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γεώργιος Περιστέρης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας σε δημοσιογράφους,  ο…ελέφαντας στο δωμάτιο που κανείς από τη Διοίκηση δεν θέλει να τον δει, αν και εμποδίζει την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι η περιβαλλοντική διαδικασία, ένα κεφάλαιο «SOS», το οποίο όμως έχει παραληφθεί από το νομοσχέδιο.

Τα στοιχεία

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Iberdrola-Rokas Θανάσης Τσαντίλας, από το 2018 έως το 2020,  από τα 1.450 MW αιολικών πάρκων που εξασφάλισαν “ταρίφα” στις  δημοπρασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μόνο τα 250 MW (μεγαβάτ) λειτουργούν σήμερα. Κι αυτό παρότι επρόκειτο για πλήρως ώριμα έργα, δηλαδή διέθεταν ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), είχαν εξασφαλίσει  όρους σύνδεσης  με το δίκτυο και λειτουργική ενίσχυση και είχαν καταβάλει και εγγυητικές επιστολές.

Ως αιτία, οι ομιλητές της εκδήλωσης,  προσδιόρισαν την εκ του νόμου υποχρέωση για τροποποίηση της ΑΕΠΟ για έργα που έχουν καθυστερήσει να κατασκευαστούν _  λόγω της μακροχρόνιας γραφειοκρατικής διαδικασίας _ και πλέον χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν την τεχνολογία τους (π.χ. αλλαγή του τύπου των ανεμογεννητριών),  η οποία στο μεταξύ έχει εξελιχθεί. Για να γίνει όμως αυτή η αλλαγή, θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τη βάσανο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Όπως επεσήμανε ο κ. Περιστέρης, από τα 1.200 MW που δεν έχουν μπει στο σύστημα   χάνονται κάθε χρόνο 3,5 εκατομμύρια πράσινες μεγαβατώρες (MWh).

Αναφερόμενος και στην ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε ότι εάν η χώρα είχε βιαστεί ως προς την ενεργειακή μετάβαση, «σήμερα θα είχαμε κόστος 80 με 90 ευρώ ανά MWh». Και αναρωτήθηκε: «Πού βλέπετε την πράσινη μετάβαση, όταν η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο το 2015 ήταν 17% και το 2021 ήταν 42%»; Η απανθρακοποίηση της ενέργειας, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, την ευημερία των πολιτών και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Τι χρειάζεται; Αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, δηλαδή του ανέμου και του ήλιου και επενδύσεις σε  ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αποθήκευση ενέργειας.

Η πράσινη ενέργεια είναι και η φθηνότερη

Επιπλέον, η πράσινη ενέργεια είναι και η φθηνότερη. Όπως  υπογράμμισε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας χθες στο Συνέδριο «Green Deal Greece 2022» του ΤΕΕ, οι ΑΠΕ  μείωσαν κατά 46 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2021, εξοικονομώντας συνολικά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Στα λεγόμενά της, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, προσέθεσε ότι για κάθε 10% διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μειώνεται κατά 13,072 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας στην χονδρεμπορική αγορά.  Επίσης, όπως ανέφερε ο ίδιος,  760 εκατ. ευρώ από τους πόρους που διοχετεύθηκαν για επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών το τελευταίο διάστημα, προήλθαν από τη φθηνή ενέργεια που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα.

Όσον αφορά, στον πρώτο μικτό διαγωνισμό ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), υπό το νέο σχήμα που έχει εγκριθεί από την Κομισόν έως το 2025 ώστε να υπαχθούν σε λειτουργική ενίσχυση σταθμοί ΑΠΕ (και ΣΗΘΥΑ), σύμφωνα με την κυρία Σδούκου,  θα αφορά ισχύ 1.000 μεγαβάτ και θα διεξαχθεί άμεσα. Ήδη όπως είπε, υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λαδακάκος επανέλαβε την πάγια  θέση της ΕΛΕΤΑΕΝ, ότι οι διαγωνισμοί θα πρέπει να διεξάγονται ξεχωριστά ανά τεχνολογία ΑΠΕ,  ώστε να μην υπάρχει ανισοβαρής πρόκριση έργων.

Σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας, η κυρία Σδούκου ανήγγειλε ότι μέσα στο χρόνο θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1.500 μεγαβάτ ως το 2025 και 3.000 μεγαβάτ ως το 2030.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Σδούκου, ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ίση με 19 γιγαβάτ ως το 2030 θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. Και πρόσθεσε: “Υπολογίζουμε ότι ως το 2030 θα φθάσουμε στα 25 γιγαβάτ, οπότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φθάσει στο 40% και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 70%”.

Μάχη Τράτσα | ot.gr

ot.gr