Από την Spes Solaris του Ομίλου Παναγάκου το επόμενο μεγάλο deal στις ΑΠΕ – Συζητήσεις για 43 πάρκα 275 Μεγαβάτ.

Οι επτά άδειες εγκατάστασης που υπέγραψε και ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αφορούν αντίστοιχα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 81 Μεγαβάτ της εταιρείας Spes Solaris του Ομίλου Παναγάκου.

Είχαν προηγηθεί άλλες δέκα άδειες εγκατάστασης, συνολικής δυναμικότητας 36 Μεγαβάτ της ίδιας εταιρείας. Θα ακολουθήσουν, δε, και άλλες, καθώς τα πάρκα αυτά συγκροτούν ένα ενιαίο «πακέτο» 43 φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής δυναμικότητας 275 Μεγαβάτ, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Το «πακέτο» αυτό έχει ενταχθεί από το 2010-2011 στο νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (διαδικασία fast track) και όλα τα επιμέρους πάρκα έχουν πάρει σταθερή ταρίφα μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ τους τελευταίους μήνες. Με εγκεκριμένη ταρίφα, η εταιρεία καταθέτει σταδιακά αιτήσεις για άδειες εγκατάστασης, τις οποίες πράγματι το Υπουργείο Ανάπτυξης εκδίδει με ρυθμούς fast track.

Μετά την άδεια εγκατάστασης, κάθε πάρκο θα υπογράψει Συμβάσεις Σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ και θα προχωρήσει η κατασκευή τους. Η υποχρέωση για χρόνο ηλέκτρισης κυμαίνεται. Κάποια πάρκα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτού του χρόνου και κάποια αργότερα, με το μέγιστο όριο να είναι ο Οκτώβριος του 2022.

Το σύνολο αυτού του «πακέτου» των 275 Μεγαβάτ αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων του Ομίλου Παναγάκου με όλους σχεδόν τους γνωστούς ξένους και ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται ή επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στην «πράσινη» ελληνική ενεργειακή αγορά.

Ο λόγος είναι αυτονόητος. Πρόκειται για πολύ μεγάλη συνολική ισχύ με κλειδωμένες ταρίφες και ωριμότητα κατασκευής. Συνεπώς δίνει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει θεαματικά κάποιος «παίχτης» το portfolio του στις ΑΠΕ ή κάποιος καινούργιος να μπεί στην ελληνική αγορά απευθείας με μια δυναμικότητα που θα τον φέρει αμέσως στις πρώτες θέσεις των «πράσινων» επενδυτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal είναι στην τελική φάση του και θα δεί το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα, σηματοδοτώντας την είσοδο στην ελληνική αγορά ενός ακόμα διεθνούς επενδυτικού fund.

 

 

19 Μαϊου 2020

energypress