Αϊβαλιώτης: Παρουσιάζεται σύντομα και αποστέλλεται στην Κομισιόν το ΕΣΕΚ - Το φυσικό αέριο θα υπάρχει για δεκαετίες

06 11 2023 | 12:39Energypress

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας έχει ένα ποσοστό αβεβαιότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, στο Renewable & Storage Forum. Παράδειγμα είναι η Πτολεμαΐδα 5 που θα ήταν μεγάλο στρατηγικό βήμα για το μέλλον της χώρας, αλλά σήμερα είναι απαξιωμένη και μαύρη τρύπα 1,8 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ικανοποιημένη, όμως, για την προσαρμογή της, καθώς διαθέτει σήμερα 11,5 γιγαβάτ ΑΠΕ, με 45% συμμετοχή φέτος στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και με εθνικό στόχο 80% για το 2030. Σε λίγες μέρες θα δοθεί το προσχέδιο του ΕΣΕΚ στην Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε ο κ. Αϊβαλιώτης και θα παρουσιαστεί και εγχώρια.

Στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου, προτεραιότητα αποτελούν οι ΑΠΕ, αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την περιορισμένη δυνατότητα του ηλεκτρικού χώρου. Σήμερα υπάρχουν 16 γιγαβάτ με όρους σύνδεσης, καθώς και άλλα 30+ γιγαβάτ που ζητούν όρους σύνδεσης. "Η πρόκληση είναι τα δίκτυα με κάθε τρόπο. Προτεραιότητα επίσης δίνουμε στην αποθήκευση. Θα δώσουμε την ευκαιρία στις ΑΠΕ να έρθουν στο σύστημα με μπαταρία και με ενδεχόμενη περικοπή που να διευκολύνει τον ηλεκτρικό χώρο. Κάθε ΑΠΕ με μπαταρία 2 γιγα δημιουργεί 1 γιγα ηλεκτρικού χώρου", εξήγησε.

"Θα προσπαθήσουμε παράλληλα να εξετάσουμε την ευέλικτη ζήτηση για τις βιομηχανίες. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία φ/β-αιολικών και να ξεπεράσουμε τις λαϊκές αντιδράσεις.

Μέσα σε αυτό το σχέδιο θα δημιουργήσουμε φιλόδοξο πρόγραμμα για υπεράκτια αιολικά και θα επιδοτήσουμε την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο μέχρι 2,5 εκατ. τόνους ετησίως", υπογράμμισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Το υδρογόνο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά το ΥΠΕΝ θα νομοθετήσει στους επόμενους μήνες το ρυθμιστικό πλαίσιο μαζί με το βιοαέριο.

Παράλληλα, το νέο πρόγραμμα Απόλλων προβλέπει τη δημιουργία 13 σταθμών ΑΠΕ που θα δίνουν ρεύμα σε Δήμους για κάλυψη των 90% των αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών. 

Πέρα από τις ΑΠΕ, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι το φυσικό αέριο θα μείνει για δεκαετίες στη ζώη μας και είναι σημαντικό η Ελλάδα να γίνει κόμβος μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης και άλλων έργων. "Αισιοδοξούμε ότι δεν θα ξαναδούμε τις υπερβολικές τιμές τις περσινές", πρόσθεσε.

 

 

 

 

σ