Ένα ολιστικό σχέδιο για την αγορά υδρογόνου ζητάει ο ΔΕΣΦΑ από το Υπουργείο - Παρατηρήσεις του Διαχειριστή στο σχέδιο του ΕΣΕΚ

Την ανάγκη να υπάρξει ένας σαφέστερος σχεδιασμός για την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς υδρογόνου και ανανεώσιμων αερίων με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, υπογραμμίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, o ΔΕΣΦΑ στις παρατηρήσεις που έχει στείλει στο ΥΠΕΝ προ καιρού στα πλαίσια της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ.

Στελέχη της εταιρείας, ερωτώμενα σχετικά, επισημαίνουν την διαφοροποίηση του Διαχειριστή, όχι στους στόχους του Στρατηγικού Σχεδιασμού, όσο στον τρόπο με τον οποίο το υδρογόνο θα παίξει ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Ειδικότερα, το «σκεπτικό» του Διαχειριστή όπως αντίστοιχα και η στρατηγική του αντίληψη δεν περιορίζεται μονάχα στο κομμάτι της αξιοποίησης της περίσσειας ενέργειας που θα προκύπτει από τις ΑΠΕ αλλά επεκτείνεται και περιλαμβάνει μια ολόκληρη αλυσίδα αξίας που θα επιτρέψει την αξιοποίηση του καυσίμου σε όλες τις δυνατές εφαρμογές του. Κάτι τέτοιο, όπως επισημάνθηκε στο energypress, προϋποθέτει μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση και σε πολιτικό επίπεδο που θα περιλαμβάνει τέτοιες πολιτικές δράσεις και μέτρα που θα επιτρέψουν με την σειρά τους, την ανάπτυξη του κλάδου του υδρογόνου με όρους και σε διαστάσεις αγοράς, εν αντιθέσει με το «τοπικό» που διαφαίνεται σήμερα και εστιάζει κύρια στην περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να επισημανθεί άλλωστε ότι η παραγωγή υδρογόνου, δεδομένων των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και της διεύρυνσης του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, θα ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες της ίδιας της χώρας και επομένως οι υποδομές που θα το προωθούν σε άλλες αγορές καθίστανται αναγκαίες. 

Με άλλα λόγια, η προσέγγιση του ΔΕΣΦΑ δεν αφορά μονάχα την χρήση του υδρογόνου σε ορισμένους τομείς φυσικού αερίου προς αντικατάσταση του τελευταίου στα πλαίσια της απανθρακοποίησης. Άλλωστε μια τέτοια «λογική» δεν δικαιολογεί μια σειρά επενδύσεις που στόχο έχουν να καταστήσουν την Ελλάδα κόμβο αρχικά φυσικού αερίου και στη συνέχεια πράσινου υδρογόνου. 

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο ΔΕΣΦΑ αναμένει περαιτέρω εξηγήσεις από το Υπουργείο προκειμένου καλύτερα να μπορεί και ο ίδιος να καταρτίσει το σχέδιο ανάπτυξης των υποδομών του λαμβάνοντας υπόψη και την παράμετρο ανανεώσιμα αέρια και υδρογόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρθηκε, σίγουρα θα συμβάλει τα μέγιστα και η ολοκλήρωση της εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο που εκκρεμεί να παρουσιαστεί.  

 

 

 

σ