Στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμβο πράσινης ενέργειας μετατρέπει η Γερμανία τις λιγνιτικές της μονάδες– Θα περιλαμβάνει ΑΠΕ, μπαταρίες και πράσινο υδρογόνο

Στον μεγαλύτερο κόμβο  πράσινης ενέργειας της Ευρώπης, με ισχύ μεταξύ 7 GW και 14 GW, σχεδιάζει να μετατρέψει η Γερμανία λιγνιτικούς σταθμούς θερμικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το σχέδιο το project θα χρησιμοποιεί αιολική και ηλιακή ενέργεια, καινοτόμο τεχνολογία μπαταριών και υδρογόνο. Η αρχική φάση περιλαμβάνει μια επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου άνθρακα Boxberg στο μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η LEAG, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία, σχεδιάζει να μετατρέψει το συγκρότημα θερμοηλεκτρικών σταθμών και ανθρακωρυχείων στην περιοχή της Λουσατίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας στον μεγαλύτερο κόμβο πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία εκτίμησε ότι μέχρι το 2040, θα εγκαταστήσει μεταξύ 7 GW και 14 GW χωρητικότητας αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μαζί με έως και 3 GWh χωρητικότητας αποθήκευσης και 2 GW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η μετάβαση αποσκοπεί στην αντικατάσταση ισχύος 8 GW από άνθρακα.

Λουκέτο στα ορυχεία

Μετά το κλείσιμο των ορυχείων, η εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή για αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η LEAG μελετά επίσης το ενδεχόμενο εγκατάστασης πλωτών ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς ορισμένα από τα ανοιχτά ανθρακωρυχεία θα μετατραπούν σε λίμνες.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού θα επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και στοχεύει να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα και ηλιακούς σταθμούς συνολικής ισχύος 7 GW στις εγκαταστάσεις εξόρυξης.

Το μεγαλύτερο σύστημα μπαταριών στη χώρα πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Boxberg, που βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία.

Οι πρώτες υπογραφές

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η LEAG υπέγραψε μια αρχική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία κατασκευής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ESS Tech.

Η εταιρεία αυτή υποστηρίζει ότι η τεχνολογία μπαταριών μεγάλης διάρκειας αποθήκευσης ενέργειας (LDES), που χρησιμοποιεί σίδηρο, αλάτι και νερό, προσφέρει το χαμηλότερο κόστος και είναι περιβαλλοντικά ασφαλής.

Τα συστήματα LDES μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για τουλάχιστον δέκα ώρες στη μέγιστη λειτουργική ισχύ τους.

Ο σταθμός του Bobxberg

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Boxberg είναι ο πρώτος στη σειρά για τη μετάβαση στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με σχέδια να τεθεί σε λειτουργία έως το 2027. Η εγκατάσταση των 2,6 GW τέθηκε σε λειτουργία το 1971.

Η LEAG ανακοίνωσε ότι, μαζί με τους εταίρους της, προέβλεπε αρχικά 200 εκατομμύρια ευρώ και ότι θα αναζητήσει επιπλέον επενδυτές καθώς και επιδοτήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η LEAG, που ανήκει στις τσεχικές εταιρείες EPH και PPF Investments, σχεδιάζει να συνδέσει συνολικά 7 GW αιολικών και ηλιακών πάρκων στο δίκτυο πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Τα έργα θα καταλαμβάνουν έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε πρώην ανθρακωρυχεία. Ο ενεργειακός κολοσσός εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 10 δισ. ευρώ για να προχωρήσει το συγκεκριμένο project.

Ο κόμβος πράσινης ενέργειας της LEAG αναμένεται να καλύπτει έως και το 7% της τρέχουσας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι στόχοι για το κλίμα

Η Γερμανία δεσμεύεται από τον νόμο να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα έως το 2038, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει υποσχεθεί να το κάνει πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία έχει ήδη δεσμευτεί να τερματίσει τη λειτουργία τους έως το 2030 και η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τη LEAG για το θέμα.

Το περασμένο φθινόπωρο, το κράτος πέτυχε συμφωνία με τη RWE, τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, για το κλείσιμο των συστημάτων καύσης άνθρακα.

Δύο εργοστάσια συνδυασμένης ισχύος 3 GW έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν έως το 2030. Σε αντάλλαγμα, η RWE έλαβε άδεια να επεκτείνει τη λειτουργία άλλων δύο, συνολικού 1,2 GW που αρχικά είχε προγραμματιστεί να κλείσει το 2022, έως τον Μάρτιο του 2024.

 

 

 

σ