ΑΔΜΗΕ: Ξεκίνησαν οι οριστικές προσφορές σύνδεσης σε ομαδικά αιτήματα ΑΠΕ – Έκδοση για τα 3 πρώτα εκκρεμή αιτήματα από τη λίστα του Ιουλίου

«Ξεπάγωσε» η διαδικασία σύνδεσης ομάδων από «μικρά» φωτοβολταϊκά απευθείας στο σύστημα μεταφοράς, και με αυτό τον τρόπο την παράκαμψη του δικτύου διανομής, με την έκδοση από τον ΑΔΜΗΕ των πρώτων οριστικών προσφορών για κοινά αιτήματα ΑΠΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κοινό αίτημα έλαβε οριστική προσφορά σύνδεσης πριν από 3 περίπου εβδομάδες. Έως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, άλλες δύο ομάδες «μικρών» φωτοβολταϊκών «κλείδωσαν» με αυτό τον τρόπο την πρόσβασή τους στο δίκτυο μεταφοράς, ενώ όπως είναι φυσικό, τη σκυτάλη θα πάρουν στην πορεία και άλλα κοινά αιτήματα. 

Οι εκδόσεις γίνονται με βάση την κατάταξη των εκκρεμών αιτημάτων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, στον Πίνακα που όπως έγραψε το energypress, εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ στα μέσα Ιουλίου. Ο Πίνακας αφορά τα αιτήματα που υποβλήθηκαν έως τα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ περίπου ένα μήνα νωρίτερα από την κατάρτισή του, ο Διαχειριστής είχε ολοκληρώσει την εξέταση των φακέλων από υποβληθέντα ομαδικά αιτήματα, αναρτώντας τη λίστα όσων είχαν πληρότητα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. 

Τα τρία ομαδικά αιτήματα που έλαβαν οριστική προσφορά σύνδεσης, καταλάμβαναν τις αμέσως επόμενες θέσεις μετά την αίτηση για ένα φωτοβολταϊκό 40 Μεγαβάτ στη Λάρισα, το οποίο έχει υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, καθώς και μετά τις αιτήσεις που είχε καταθέσει επίσης εντός του τρέχοντος έτους η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για σταθμούς που σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Δυτική Μακεδονία. 

Για τη σειρά των αιτημάτων στον Πίνακα, ο Διαχειριστής είχε λάβει το ειδικό καθεστώς προτεραιότητας που προβλέπει η νομοθεσία και στο οποίο περιλαμβάνονται οι στρατηγικές επενδύσεις, οι σταθμοί ΑΠΕ που υπάγονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (δηλαδή προορίζονται για τις λιγνιτικές περιοχές) και οι ενεργειακές κοινότητες. Επίσης, συνυπολόγισε η ημερομηνία πληρότητας του φακέλου του αιτήματος για έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.  

Εκτός από τις αιτήσεις έργων που ανήκουν στο καθεστώς ειδικής προτεραιότητας και τα κοινά αιτήματα με πληρότητα έως το τέλος του Δεκεμβρίου, τα αιτήματα αφορούν επίσης σταθμούς με υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής ή Βεβαίωσης Παραγωγού. Συνολικά, στον Πίνακα δίνουν το «παρών» 96 αιτήσεις, για έργα συνολικής ισχύος 4,5 Γιγαβάτ. Από αυτά, τα 92 είναι φωτοβολταϊκά, τα 2 αιολικά, το 1 συνδυασμός φωτοβολταϊκού και αιολικού, ενώ υπάρχει και ένα αίτημα για μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό. 

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τα κοινά αιτήματα σταθμών που απαλλάσσονται της έκδοσης Άδειας Παραγωγής ή Βεβαίωσης Παραγωγού και κατατέθηκαν στον ΑΔΜΗΕ μετά την 1 Ιανουαρίου 2021.  

Κώστας Δεληγιάννης

energypress