Κοινό σχήμα ΑΔΜΗΕ – TERNA για την κατασκευή του δεύτερου καλωδίου Ελλάδας – Ιταλίας – Τι συζήτησαν οι CEO των Διαχειριστών Μ. Μανουσάκης και S. Donnarumma στη Ρώμη
Κοινή επένδυση μέσα από ένα ενιαίο σχήμα θα πραγματοποιήσουν οι δύο Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας και Ιταλίας για την κατασκευή της δεύτερης υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις χώρες.
Οι ΑΔΜΗΕ και TERNA τρέχουν ήδη τη μελετητική διαδικασία για το project, ενώ στις αρχές της εβδομάδας συναντήθηκαν στη Ρώμη οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιριών Μάνος Μανουσάκης και Stefano Donnarumma. Οι δύο CEO επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση τους να προχωρήσουν τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενεργειακή σύζευξη των δύο χωρών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. Αθήνα και Ρώμη θεωρούν ότι το συγκεκριμένο καλώδιο μήκους 200 χλμ. και μεταφορικής ικανότητας 500 – 1000 MW θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στις δύο χώρες, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει και τις συνθήκες ενίσχυσης της ρευστότητας των χρηματιστηριακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model).
Η TERNA έχει ήδη εντάξει το έργο στο αναπτυξιακό της σχέδιο που παρουσίασε μάλιστα στις αρχές του μήνα, ενώ και ο ΑΔΜΗΕ αναμένει την έγκριση από τη ΡΑΕ του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ (2022-2031) όπου έχει ενταχθεί η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας.
Οι Μάνος Μανουσάκης και Stefano Donnarumma φέρονται κατά τις συζητήσεις τους να έχουν συμφωνήσει στην κοινή επένδυση μέσα από κοινό εταιρικό σχήμα. ΑΔΜΗΕ και TERNA επίσης συντονίζουν τα επόμενα βήματα τους ώστε πια η προετοιμασία του έργου να περάσει στους δύο Ρυθμιστές οι οποίοι και θα καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε το καλώδιο Ελλάδας – Ιταλίας να περάσει στις Ρυθμιζόμενες Περιουσιακές Βάσεις των δύο Διαχειριστών.
Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει και ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του έργου αλλά και για την τελική διαμόρφωση του επενδυτικού σχήματος.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το έργο θα είναι σε θέση να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2024, ενώ η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στην TERNA μεγαλύτερη από αυτήν των 500 MW μεταφορική ικανότητα. Πηγές μιλούν πως ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να φτάσει ακόμη και στα 1.000 MW. Με τον τρόπο αυτό ο Διαχειριστής δρομολογεί τα σχέδια του περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βορειοδυτικής Ελλάδας καθώς και της διασύνδεσης με την Αλβανία.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο CEO συζήτησαν και θέματα ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο Διαχειριστών με έμφαση τη βιώσιμη ανάπτυξη.
15 Iουλίου 2021
energypress