ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Χτίζει μέχρι το 2035 ενεργειακό χαρτοφυλάκιο ισχύος 11,5 GW – ΑΠΕ και θερμικές μονάδες 4,5 GW μέχρι το 2025 – Η νέα γενικά των «πράσινων» έργων 7 GW
Στον μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο της χώρας φιλοδοξεί να εξελιχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα επόμενα 15 χρόνια με τη διοίκηση να έχει θέσει επί τάπητος συγκεκριμένα έργα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Περιστέρης τόσο στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και πριν από περίπου 10 μέρες στη γενική συνέλευση των μετόχων της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έδωσε ένα σαφές πλάνο των κατηγοριών των έργων αλλά και συγκεκριμένων projects που πρόκειται να αναπτύξουν οι εταιρίες του ομίλου.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνοντας και κινήσεις που πρόκειται να εκδηλωθούν για την ενίσχυση της θέσης του ομίλου σε προϊόντα και υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου: «Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της χώρας».
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη αφορά στην επίτευξη του στόχου της εγκατεστημένης ισχύος συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3 GW στην προσεχή πενταετία (έως το 2025). Πρόκειται για επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δις. ευρώ που τρέχει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Μέχρι την ίδια χρονιά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σκοπεύει να ανεβάσει την εγκατεστημένη ισχύ των θερμικών της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα περίπου 1,5 GW. Ο όμιλος συμμετέχει ήδη στην αγορά με τις δύο μονάδες φυσικού αερίου ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ συνολικής ισχύος 600 MW, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει σε συνεργασία με τη Motor Oil και την κατασκευή του τρίτου CCGT ισχύος 870 MW στην Κομοτηνή. Η επένδυση θα ανέλθει στα 375 εκ. ευρώ.
Έτσι μέχρι το 2025 θα διαθέτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών υποδομών συνολικής ισχύος 4,5 GW.
Τα νέα έργα ΑΠΕ 7 GW
Παράλληλα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχωρά στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 7 GW τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν μετά την επόμενη πενταετία και σε βάθος 10ετίας. Έως το 2035 δηλαδή. Από τα 7 GW τα 5 GW είναι αδειοδοτημένα και σταδιακά ωριμάζουν.
Τα 7 GW κατανέμονται ως εξής:
Αιολικά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των πάρκων που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή ανέρχεται σε 400 MW. Επιπλέον, η εταιρία ωριμάζει 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW.
Φωτοβολταϊκά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.
Έργα αποθήκευσης: Το επενδυτικό πλάνο στην αποθήκευση κυρίως μέσω αντλησοταμίευσης αλλά και μέσω λοιπών τεχνολογιών φτάνει περίπου τα 2 GW. Πιο ώριμα είναι τα έργα στην Αμφιλοχία και το Αμάρι.
Πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα: Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει πλωτά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες συνολικής ισχύος 1,5 GW
2 Ioυλίου 2021
energypress