ΑΔΜΗΕ: Ξεκινούν οι οριστικές προσφορές σύνδεσης σε ομαδικά αιτήματα ΑΠΕ – Λίστα με τις πλήρεις αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη έκδοσης από τον ΑΔΜΗΕ οριστικών προσφορών σύνδεσης σε ομαδικά αιτήματα «μικρών» φωτοβολταϊκών, καθώς ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξέταση των φακέλων που είχαν υποβληθεί. 

Έτσι, την περασμένη Πέμπτη ο Διαχειριστής ανάρτησε τη λίστα των ομαδικών αιτημάτων με πληρότητα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ώστε σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου να εκδοθούν οι πρώτες οριστικές προσφορές σύνδεσης. Κάτι που σημαίνει πως, με βάση τη θέση των αιτημάτων αυτών στον συγκεκριμένο κατάλογο, σε συνάρτηση βέβαια και με τη σειρά προτεραιότητάς τους σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες έργων ΑΠΕ που «παίρνουν σύνδεση» από τον ΑΔΜΗΕ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει ο δρόμος ώστε οι πρώτες ομάδες «μικρών» φωτοβολταϊκών να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς. 

Όπως είχε αναφέρει σε διαδικτυακή ενημέρωση στις αρχές Απριλίου ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή, Γιάννης Μάργαρης, στον Διαχειριστή έχουν υποβληθεί ομαδικές αιτήσεις πάνω από 3.000 σταθμών ΑΠΕ, συνολικής ισχύος περί τα 3 Γιγαβάτ, τα οποία έπρεπε να αξιολογήσει. Κατά την εξέταση των αιτημάτων, και με δεδομένο πως κάθε τέτοια ομάδα απαρτίζεται από φωτοβολταϊκά μικρής ισχύος, ο ΑΔΜΗΕ έλεγξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της θέσης εγκατάστασης κάθε έργου. 

Επίσης, πέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές των πάρκων, στις περιπτώσεις των αιτήσεων από Ενεργειακές Κοινότητες, ο Διαχειριστής εξέτασε επίσης το μετοχολόγιό τους, ώστε να διαπιστωθεί αν ικανοποιείται το κριτήριο που εισήχθη με τον νόμο ν.4759/2020, για την απαγόρευση «αλληλεπικάλυψης» των μελών τους με μέλη προγενέστερης Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια με τον ίδιο σκοπό. 

Υπενθυμίζεται ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως όριζε ο νόμος οι Κοινότητες θα έπρεπε να τροποποιήσουν το μετοχολόγιό τους, ώστε να άρουν αυτή την «επικάλυψη». Μάλιστα, με την τροποποίηση άλλαζε η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς,  η οποία αναπροσαρμοζόταν στην ημερομηνία καταχώρισης του τροποποιημένου καταστατικού της Κοινότητας στο ΓΕΜΗ. 

Όσα ομαδικά αιτήματα ικανοποιούσαν τα παραπάνω κριτήρια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, και επομένως ήταν πλήρη, έλαβαν θέση στη λίστα του ΑΔΜΗΕ, ενώ τα υπόλοιπα απορρίφθηκαν. Από τις αιτήσεις που βρίσκονται στον κατάλογο, και έως να εξαντληθεί ο ηλεκτρικός «χώρος» στην περιοχή όπου πρόκειται να αναπτυχθεί κάθε ομάδα από αυτά τα έργα, ο ΑΔΜΗΕ θα εκδίδει τις οριστικές προσφορές σύνδεσης, περιγράφοντας μεταξύ άλλων τις τεχνικές προδιαγραφές του υποσταθμού που θα κατασκευάσουν οι επενδυτές, για τη σύνδεση των έργων τους στο δίκτυο μεταφοράς. Επίσης, με την έκδοση, οι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν τις ανάλογες εγγυητικές επιστολές. 

Η δυνατότητα υποβολής ομαδικών αιτημάτων θεσπίσθηκε με στόχο «μικρά» έργα ΑΠΕ να μπορούν να παρακάμψουν τα προβλήματα κορεσμού του δικτύου διανομής, με την απευθείας σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω νέων υποσταθμών που θα χρηματοδοτήσουν οι επενδυτές τους. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να μπορεί να υποβληθεί ένα τέτοιο κοινό αίτημα στον ΑΔΜΗΕ, πρέπει η συνολική ισχύς των έργων που περιλαμβάνονται σε αυτό να υπερβαίνει τα 8 Μεγαβάτ. 

 

 

 

16 Iουνίου 2021

energypress