Τα σχέδια Χατζηδάκη για να κλείσει το έλλειμμα στις ΑΠΕ - Ανακοινώνει το πακέτο μέτρων.

Θέμα λίγων ημερών, είναι η παρουσίαση του πρώτου σχεδίου προτάσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το κλείσιμο της τρύπας των 284 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, καθώς και για τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων ώστε αυτός να καταστεί βιώσιμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν αποκλείεται να γνωστοποιήσει στους φορείς της αγοράς το επόμενο δεκαήμερο - με ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ακόμη και προς το τέλος της εβδομάδας - ένα σχέδιο μέτρων. Αυτά θα τεθούν σε διάλογο με τους εκπροσώπους των ΑΠΕ οι οποίοι έχουν αντιδράσει σφόδρα στην προοπτική ενός «κουρέματος» των τιμών αποζημίωσης τους ή της επιβολής έκτακτης εισφοράς.

Όλοι οι φορείς των ΑΠΕ όπως και οι ξένοι επενδυτές έχουν επικρίνει τον υπουργό για τη στάση του να περιορίζει τα αίτια της πρόκλησης του ελλείμματος στην πανδημία και την υποχώρηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και όχι στην περσινή απόφαση του να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των πελατών της ΔΕΗ από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος. Επιπλέον τα βέλη της αγοράς στρέφονται κατά του υπουργού και για την απρόβλεπτη και αιφνιδιαστική πρόθεση του να επιβάλλει μέτρα σε βάρος των ΑΠΕ κι ενώ υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις με την ελληνική πολιτεία για το κλείδωμα των τιμών ενίσχυσης. Ουσιαστικά εγείρουν ζήτημα αξιοπιστίας κι έχουν προειδοποιήσει για την επαναφορά του country risk στις όποιες επενδύσεις.

Τα σενάρια

Σε ό,τι αφορά το draft των προτάσεων Χατζηδάκη, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να εξετάζει:

  1. Το τέλος του καθεστώτος της ενίσχυσης των ΑΠΕ με οποιονδήποτε τρόπο για νέα έργα που θα αδειοδοτηθούν.

  2. Την καθιέρωση μίας μεταβατικής περιόδου, πιθανόν μόνο για το 2021, όπου η ΡΑΕ θα διεξάγει διαγωνισμούς για ενίσχυση συστημάτων ηλιακής και αιολικής ενέργειας αλλά και πάλι μικρής ισχύος. Ίσως μέχρι 1 Γιγαβάτ.

  3. Το «κούρεμα» της ταρίφας των μικρών έργων φωτοβολταϊκών ισχύος 500 kW που έχουν αδειοδοτηθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται. Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα έργα έχουν κλειδώσει τιμές και βαίνουν μειούμενες από τις 27 Νοεμβρίου έως και τις 30 Απριλίου του 2022. Οι ταρίφες αυτές είναι πολύ πιθανόν να κουρευτούν πριν την ώρα τους.

  4. Την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε έργα ΑΠΕ, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα είναι σε όλα. Σενάρια θέλουν να είναι σε όλα τα συστήματα, ανεξάρτητα από την ισχύ τους και μάλιστα αυτή η εισφορά να διατηρείται σε βάθος ετών.

  5. Το «κούρεμα» τιμών αποζημίωσης για παλιά μεγάλα συστήματα αιολικών και φωτοβολταϊκών, τα οποία κατόπιν μελετών θα φανεί ότι έχουν αποσβεστεί.

  6. Την επιβάρυνση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό μέρος των εσόδων να κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ. Πληροφορίες θέλουν να μην έχει τη μορφή του ΠΧΕΦΕΛ που είχε επιβληθεί πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος.

Κι ενώ ο υπουργός ΠΕΝ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αγγίξει το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές, δηλαδή να προχωρήσει σε αύξηση του, στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις όπως του ΕΣΗΑΠΕ που προβλέπει την αύξηση του ποσοστού των εσόδων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ από τα δικαιώματα των ρύπων σε 85% από 65%. Εκτιμάται ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 120 εκατ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν από τη μη κατάργηση της αντισταθμιστικής χρέωσης του Μέσου Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει πως θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της αγοράς καθώς και ό,τι θα τους επιτρέψει πρόσβαση στις μελέτες του ΔΑΠΕΕΠ και της ΡΑΕ.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

 

 

2 Νοεμβρίου 2020

energypress