Μετά τη κατάργηση της άδειας παραγωγής, έρχεται μείωση του χρόνου για τη περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΑΠΕ.
Μετά την κατάργηση της άδειας παραγωγής για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ που ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ,έρχεται στο νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου και η μείωση του χρόνου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
“Το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταταχθούν διάφορες κατηγορίες επενδύσεων ΑΠΕ από τις κατηγορίες Α1 και Α2 στην κατηγορία Β, κάτι που συνεπάγεται ταχύτερη και "ελαφρύτερη" διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κ. Αραβώσης στη συνεδρίαση της επιτροπής για την επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων.
Στην πράξη αυτό σημαίνει όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ, ότι ο χρόνος αδειοδότησης, ανάλογα με την τεχνολογία,μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο 50%. Στα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα, όπου ο χρόνος για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κινείται σήμερα στους 4-6 μήνες, μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στους 2 μήνες.
Σημειωτέον ότι η κατηγορία Α1 αφορά την πιο δύσκολη διαδικασία αδειοδοτησης (π.χ. αφορά αιολικά σε περιοχές ΝΑTURA). H κατηγορία A2 είναι μεσαίας δυσκολίας, και η κατηγορία Β είναι η χαμηλότερης δυσκολίας. Στα φωτοβολταικά, τα έργα ανήκουν στις κατηγορίες Α2 και Β. Στην πράξη επομένως τα παραπάνω σημαίνουν ότι κάποια έργα θα μεταταχθούν από την κατηγορία Α2 στη Β.
Στην ερώτηση πόσα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια τέτοια ρύθμιση, η απάντηση των φορέων του χώρου, είναι ακόμη και εκατοντάδες.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το τρέχων καθεστώς, για ισχύ μέχρι 500 kW, ο επενδυτής απαλλάσσεται από την οποιαδήποτε υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στη κατηγορία από 500 kW- 2 MW απαιτούνται πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, ενώ για έργα από 2 MW και πάνω χρειάζεται απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Στο νομοσχέδιο που θα έρθει το Φεβρουάριο, προφανώς και αυτά τα όρια θα αλλάξουν.
Τα παραπάνω εννοείται ότι αφορούν μόνο στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν ένα μέρος μόνο ολόκληρης της διαδικασίας. Το ΥΠΕΝ έχει εξαγγείλει ότι στόχος του είναι να μειώσει συνολικά το χρόνο αδειοδότησης των ΑΠΕ, προκειμένου αυτός να διαμορφωθεί στα 2 χρόνια, όσο δηλαδή ο μέσος κοινοτικός όρος.
Η εξαγγελία για μετάταξη διαφόρων κατηγοριών επενδύσεων ΑΠΕ από τις κατηγορίες Α1 και Α2 στη κατηγορία Β, έρχεται να προστεθεί στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες.
Τέτοια είναι η αντικατάσταση της άδειας παραγωγής από μια απλή βεβαίωση που θα παίρνει μέσα σε λίγες ημέρες ο επενδυτής, από το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που δημιουργείται, η κατάργηση του τέλος διακράτησης των αδειών, αλλά και η υποχρέωση να αποδείξει ο επενδυτής την χρηματοδοτική του δυνατότητα, δηλαδή τη προσκόμιση Letter of Intent από τραπεζικό ίδρυμα.
14 Ιανουαρίου 2020
energypress