«Τρύπα» 5 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές ρεύματος από το net-metering – Ζητούν ρυθμιστικές παρεμβάσεις με νέα επιστολή στη ΡΑΑΕΥ

Την χρόνια εκκρεμότητα με την εκκαθάριση παροχών που εντάσσονται σε σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού επαναφέρει, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, ο ΕΣΠΕΝ με νεότερη επιστολή του προς την ΡΑΑΕΥ, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει είναι πλέον πολύ «ηχηρή», χωρίς ωστόσο, να αναφέρει «νούμερο» στην επιστολή του.  

Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για ένα κόστος της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ με προοπτική περαιτέρω αύξησης αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα.

 

Η επιστολή στάλθηκε στην Αρχή την περασμένη Παρασκευή και επισημαίνει δύο ζητήματα με το πρώτο να αφορά την ανάγκη να υπάρξει συμπλήρωση του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης με παροχές που εντάσσονται σε σχήμα ενεργειακού συμψηφισμού.

Συγκεκριμένα, ο ΕΣΠΕΝ ζητάει να προχωρήσει η τροποποίηση-συμπλήρωση του Εγχειριδίου προκειμένου να υπάρξει πρόβλεψη για περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού σε παροχές με μη τηλεμετρούμενο μετρητή φορτίου, για περιπτώσεις εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και για περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες. Οι προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν περιγράφονται στο σχετικό Εγχειρίδιο με αποτέλεσμα να προκύπτει πρόσθετη χρέωση για τους προμηθευτές λόγω προβληματικής εκκαθάρισης.

Ο προμηθευτής καταλήγει να χρεώνεται για το σύνολο της απορροφόμενης ενέργειας χωρίς να υπολογίζεται η εγχεόμενη ενέργεια από το σύστημα net-metering στο δίκτυο, παρά το γεγονός ότι αυτή υπολογίζεται για τον οικείο καταναλωτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόθεση της ΡΑΑΕΥ είναι να προχωρήσει στην επίλυση του ζητήματος, ωστόσο θα πρέπει να μεσολαβήσει εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ για το θέμα.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το γνωστό πρόβλημα της απόκλισης που προκύπτει κατά την εκκαθάριση ανάμεσα στην έγχυση και απορρόφηση ενός καταναλωτή σε καθεστώς net-metering,  όπου ο συμψηφισμός γίνεται στη βάση ποσοτήτων ενέργειας και όχι αξίας ενέργειας με αποτέλεσμα να προκύπτει σταθερά «χρεωστικό» για τον προμηθευτή. Η απόκλιση προκύπτει λόγω του ανισοζυγίου μεταξύ της αξίας της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας.

Ένα σύστημα net-metering εγχέει στο σύστημα κατά κύριο λόγο κατά τις μεσημεριανές ώρες που οι τιμές της αγοράς είναι χαμηλές και απορροφά για την κάλυψη της ζήτησης κατά τις βραδινές ώρες που δεν παράγει και οι τιμές είναι υψηλές με την διαφορά να την επωμίζεται ο προμηθευτής που εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο καταναλωτή.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το «κόστος» αυτού του ανισοζυγίου εκτιμάται περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ για τους προμηθευτές με την «τρύπα» διαρκώς να διευρύνεται, δεδομένου ότι αυξάνει η διαφορά της τιμής ανάμεσα στις μεσημερινές και τις βραδινές ώρες.

d

Σχετικά Άρθρα

Popular Articles