WindEurope: Εγκαταστάσεις 6,4 GW νέων αιολικών πάρκων το πρώτο εξάμηνο του 2024 - "Αγκάθι" τα δίκτυα

13 09 2024 | 10:43

Τα νέα στοιχεία του συνδέσμου WindEurope δείχνουν ότι η Ευρώπη εγκατέστησε 6,4 GW νέων αιολικών πάρκων το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι παραγγελίες ανεμογεννητριών αυξάνονται κάθε χρόνο και οι όγκοι δημοπρασιών είναι μεγάλοι, όμως τα σημεία συμφόρησης του δικτύου καθυστερούν τα έργα. Ο σύνδεσμος εκτιμά ότι απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις στον σχεδιασμό των δημοπρασιών. Επίσης, το αδειοδοτικό καθεστώς βελτιώνεται αν και όχι παντού ακόμα, ενώ τα λιμάνια χρειάζονται επενδύσεις.

Νέες αιολικές εγκαταστάσεις το 1ο εξάμηνο 2024

Η Ευρώπη διαθέτει πλέον 278 GW αιολικής ισχύος. Τα 242 GW από αυτά είναι στην ξηρά και τα 35 GW υπεράκτια. Η ΕΕ-27 έχει 225 GW αιολικής ενέργειας: 205 GW στην ξηρά και 20 GW υπεράκτια.

Οι παραγγελίες ανεμογεννητριών αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 11% το πρώτο εξάμηνο του 2023 για όλη την Ευρώπη και κατά 33% για την ΕΕ. Οι όγκοι στις δημοπρασίες είναι ισχυροί: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ χορήγησαν 19,7 GW νέας αιολικής ισχύος στις δημοπρασίες τους το 1ο εξάμηνο, διπλάσιο από ό,τι το 1ο εξάμηνο του 2023. Οι αριθμοί αδειών είναι επίσης ενθαρρυντικοί, ιδίως οι νέες χερσαίες άδειες 5 GW που χορήγησε η Γερμανία το 1ο εξάμηνο.

Ωστόσο, οι επενδυτικές αποφάσεις για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι. Η Ευρώπη πήρε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ τελικών επενδυτικών αποφάσεων (FID) σε νέα αιολικά πάρκα το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτό είναι λιγότερο από το 30% των συνολικών FIDs που ελήφθησαν το 2023. Υπάρχουν τέσσερα υπεράκτια FIDs μέχρι στιγμής φέτος. Οι νέες εγκαταστάσεις το 1ο εξάμηνο του 2024 είναι ελαφρώς λιγότερες από τις αναμενόμενες και λιγότερες από τις μισές από αυτές που κατασκευάστηκαν ολόκληρο το 2023. Πλέον ο σύνδεσμος αναμένει από την ΕΕ να κατασκευάσει 15 GW νέων αιολικών πάρκων φέτος, σε σύγκριση με 16 GW το 2023.

Πόσα αιολικά θα προσθέσει η Ευρώπη μέχρι το 2030;

Οι τρέχουσες τάσεις και το χαρτοφυλάκιο έργων και δημοπρασιών δείχνουν τώρα ότι η ΕΕ έχει 350 GW δυναμικότητας αιολικής ενέργειας έως το 2030: 296 GW στην ξηρά και 54 GW υπεράκτια. Ο στόχος της ΕΕ είναι 425 GW, ενώ σήμερα έχει 225 GW. Ο WindEurope αναμένει ότι η Ευρώπη θα εγκαθιστά 22 GW νέων αιολικών πάρκων ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-30, με τους αριθμούς να αυξάνονται προς το τέλος της δεκαετίας.

Ο συνδυασμός υψηλών επιτοκίων και κόστους εισροών με χαμηλότερη προοπτική για τις μελλοντικές τιμές χονδρικής ενέργειας καθιστά επίσης δύσκολη τη λήψη FID για νέα αιολικά πάρκα, ειδικά για τα μεγάλα υπεράκτια.

Βοηθάει το πακέτο αιολικής ενέργειας της ΕΕ;

Η ΕΕ συνειδητοποίησε αυτή την εποχή πέρυσι ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ότι ο τομέας χρειαζόταν πρόσθετη υποστήριξη. Το Πακέτο Αιολικής Ενέργειας που υιοθέτησαν με 15 άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας του ανέμου βοηθάει. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δημιούργησε και άρχισε να χρησιμοποιεί τη διευκόλυνση αντεγγυήσεων (αρχικά) ύψους 5 δισ. ευρώ. Οι κυβερνήσεις δίνουν μεγαλύτερη προβολή στις μελλοντικές τους δημοπρασίες, κάνοντας μεγαλύτερη χρήση των κριτηρίων εκτός τιμής και ευρετηριάζοντας καλύτερα τις τιμές δημοπρασιών τους. Και η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού.

Οι κυβερνήσεις και τα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν επίσης περισσότερη υποστήριξη στις επενδύσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και αυτό βοηθά στη στήριξη της αύξησης των νέων επενδύσεων. Η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της αιολικής ενέργειας κατασκευάζει τώρα πολλά νέα εργοστάσια και επεκτείνει τα υπάρχοντα. Μέχρι το τέλος του 2025 η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού θα έχει την ικανότητα να κατασκευάζει 9,5 GW υπεράκτιων και 22,5 GW χερσαίων ανεμογεννητριών ετησίως.

Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τα αιολικά;

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως αυτά που έχουν συμφωνήσει στους νέους κανόνες αδειοδότησης της ΕΕ και στο Πακέτο Αιολικής Ενέργειας. Ορισμένες πρέπει να βελτιώσουν τον σχεδιασμό δημοπρασιών τους για να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιχειρηματικών κινήτρων για νέες επενδύσεις, ιδίως διασφαλίζοντας ότι προσφέρονται CfD και ΡΡΑ. Και πρέπει να δράσουν επειγόντως στα δίκτυα σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων.

«Η Ευρώπη δεν κατασκευάζει αρκετά νέα αιολικά πάρκα για να πετύχει τους ενεργειακούς στόχους της για το 2030. Τα νούμερα θα αυξηθούν τα επόμενα 6 χρόνια αλλά όχι αρκετά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν επειγόντως για να εφαρμόσουν τους κανόνες αδειοδότησης της ΕΕ και να διασφαλίσουν ότι οι συνδέσεις των δικτύων είναι έτοιμες στην ώρα τους. Πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση της επιχειρηματικής θέσης για όσους θέλουν να κατασκευάσουν νέα αιολικά πάρκα. Και να βεβαιώσουν ότι τα λιμάνια και τα άλλα logistics είναι κατάλληλα για τον σκοπό. Πρέπει επίσης να ενισχύσουν την υποστήριξή τους για τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης, των μεταφορών και της βιομηχανίας». δήλωσε ο Giles Dickson CEO της WindEurope.

a