GEM: Με 339 GW η Κίνα κατέχει το 64% της παγκόσμιας ισχύος ΑΠΕ

11 07 2024 | 12:31

Σχεδόν τα δύο τρίτα των μεγάλων αιολικών και ηλιακών σταθμών που κατασκευάζονται παγκοσμίως βρίσκονται στην Κίνα, όπου η αυξανόμενη ισχύς των ΑΠΕ έχει ρίξει το μερίδιο του άνθρακα σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Global Energy Monitor (GEM), η Κίνα κατασκευάζει 339 GW αιολικών και φωτοβολταϊκών, ή το 64% του παγκόσμιου συνόλου. Αυτό είναι πάνω από οκταπλάσιο του pipeline έργων των ΗΠΑ, που κατέχουν τη δεύτερη θέση, με 40 GW.

 

Οι ενέργειες αυτές της Κίνας θέτουν τον παγκόσμιο στόχο για τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2030 “πολύ κοντά”, ακόμη και χωρίς περισσότερη υδροηλεκτρική ενέργεια, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, καλώντας παράλληλα την Κίνα να αυξήσει τους στόχους της για το κλίμα αλλά και τις δεσμεύσεις της προς τον ΟΗΕ το επόμενο έτος.

Το Πεκίνο είναι επίσης σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον δικό του στόχο για το 2030 να εγκαταστήσει 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι τον τρέχοντα μήνα – έξι χρόνια νωρίτερα – ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η δεξαμενή σκέψης Climate Energy Finance με έδρα το Σίδνεϊ.

Ωστόσο, η απορρόφηση της εκρηκτικής εκτίναξης της δυναμικότητας των ΑΠΕ παραμένει μια πρόκληση για το ηλεκτρικό δίκτυο της Κίνας που επικεντρώνεται στον άνθρακα και απαιτείται ταχύτερη ανάπτυξη των γραμμών μεταφοράς, δήλωσε ο αναλυτής ερευνών της GEM Aiqun Yu.

Παρόλα αυτά, η νέα ισχύς ώθησε σε επίπεδα ρεκόρ πρόσφατα την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το Carbon Brief την Πέμπτη.

Η Κίνα παρήγαγε το 53% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα τον Μάιο, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό επίπεδο, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ, στο 44% ανήλθε η ενέργεια που παράχθηκε από πηγές μη ορυκτών καυσίμων, υποδεικνύοντας ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να έχουν φθάσει στην κορύφωση τους πέρσι, αν αυτή η τάση συνεχιστεί, σύμφωνα με την ανάλυση που διεξήγαγε ο Lauri Myllyvirta, ανώτερος συνεργάτης στην εταιρεία Asia Society Policy Institute.

Η ηλιακή ενέργεια ανήλθε στο 12% της ηλεκτροπαραγωγής τον Μάιο και η αιολική στο 11%, καθώς η Κίνα πρόσθεσε νέους σταθμούς ΑΠΕ. Η υδροηλεκτρική ενέργεια με 15%, η πυρηνική ενέργεια με 5% και η βιομάζα με 2% αποτελούσαν το υπόλοιπο της ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα.

 

Η αυξημένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές οδήγησε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας, οι οποίες αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εκπομπών ρύπων της Κίνας, να μειωθούν κατά 3,6% τον Μάιο.

“Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, τότε η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται, καθιστώντας το 2023 το έτος κορύφωσης των εκπομπών ρύπων της χώρας”, έγραψε ο Myllyvirta.

Η ανάλυσή διαπίστωσε ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας εκτοξεύτηκε κατά 78%, σε ετήσια βάση, τον Μάιο, σε 94 τεραβατώρες (TWh).

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας έδειξαν αύξηση 29%, αλλά δεν συμπεριέλαβε τους ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες και επομένως δεν έλαβαν περίπου το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 83 TWh, καθώς η αύξηση της δυναμικότητας κατά 21% αντισταθμίστηκε από τη χαμηλότερη χρησιμοποίηση της αιολικής ενέργειας λόγω των διακυμάνσεων στις συνθήκες του ανέμου. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 39% σε σχέση με πέρσι, χρόνο κατά τον οποίο η υδροηλεκτρική ενέργεια είχε πληγεί από την ξηρασία που επικράτησε.

Η παραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 16% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε κατά 3,7%, ακόμη και όταν η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 7,2% σε ετήσια βάση

g