Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Το διπλό μήνυμα που έστειλε σε μετόχους και αγορά
Μία νέα δυναμική αναπτύσσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με όπλα την επενδυτική εμπιστοσύνη αλλά και την ικανότητα να παραδίδει ταχύτατα τα μεγάλα έργα που αναλαμβάνει.
Ταυτόχρονα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τις παραχωρήσεις που αναλαμβάνει εξασφαλίζει ισχυρές και μακροπρόθεσμες οικονομικές αποδόσεις για τους μετόχους.
Ο κ. Γιώργος Περιστέρης
Τα μηνύματα αυτά έστειλε χθες ο πρόεδρος και CEO του ομίλου κ. Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία ενέκρινε αφενός το placement του Ιανουαρίου που έφερε 10 μεγάλους επενδυτές στο 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, το πρόγραμμα buy back των μετοχών με ανώτατη τιμή τα 40 ευρώ όταν η τιμή της μετοχής σήμερα είναι στα 14,4 ευρώ αλλά και την τροποποίηση της επωνυμίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σηματοδοτεί τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου.
«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει και θα μεγαλώσει έτι περαιτέρω», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Περιστέρη.
Οι μέτοχοι
Από τις χθεσινές αναφορές του προέδρου και CEO του ομίλου εστάλη ένα μήνυμα προς τους μετόχους.
Και αυτό αφορά στην επενδυτική εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η εισηγμένη.
Ο κ. Περιστέρης σκιαγράφησε το προφίλ των επενδυτών που εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο σημειώνοντας ότι «υπήρχαν κι επενδυτές οι οποίοι αν και είχαν τοποθετηθεί με τις τιμές της μετοχής σε χαμηλότερα επίπεδα, εντούτοις δεν δίστασαν να αποκτήσουν μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα».
Επιπροσθέτως σημείωσε το γεγονός πως δύο από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές πρόκειται για Sovereign Wealth Funds, δηλαδή κρατικά κεφάλαια.
Στο σύνολο τους ο πρόεδρος και CEO του ομίλου αξιολόγησε τους επενδυτές που μπήκαν στο placement ως «επενδυτές καλής ποιότητας».
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε επίσης το διετές πρόγραμμα buy back μετοχών, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% του μετοχικού κεφαλαίου με εύρος τιμών από τα 0,57 ευρώ ανά μετοχή έως και τα 40 ευρώ. Το ανώτατο εύρος της τιμής της μετοχής που εισηγήθηκε η διοίκηση όταν η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα των 14 ευρώ φανερώνει, σύμφωνα με αναλυτές, και τις προοπτικές της εισηγμένης στα επόμενα δύο χρόνια.
Η αγορά
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κινείται επίσης σε άλλη πίστα σε σχέση με την υπόλοιπη κατασκευαστική αγορά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου και CEO του ομίλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση αναζητά τρόπους για την καλύτερη δυνατή χρηματοοικονομική εκμετάλλευση του κλάδου των παραχωρήσεων. Οι δραστηριότητες του έχουν αυξηθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αποτέλεσμα να εξετάζεται προσεκτικά κάθε τρόπος για την αποκόμιση οφέλους προς τους μετόχους.
Είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις να διερευνώνται εναλλακτικές όπως η εισαγωγή του κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η έκδοση μεγάλου ομολόγου κλπ. Πάντως, ο κ. Περιστέρης ήταν κατηγορηματικός πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ούτε καν σε πρωτακαρκτικό επίπεδο.
Τα έργα
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σύντομα θα κληθεί να ενσωματώσει στα μεγέθη της και τις νέες παραχωρήσεις που πρόκειται να αναλάβει.
Όπως η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός, ενώ μπροστά της έχει και τον ΒΟΑΚ. Για τις δύο πρώτες παραχωρήσεις ο κ. Περιστέρης εξέφρασε την πεποίθηση του πως σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση τους στο χαρτοφυλάκιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Επιπροσθέτως ο ίδιος τόνισε τη διαφορά που έχει ο όμιλος σε σχέση με τις υπόλοιπες κατασκευαστικές σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των έργων που αναλαμβάνει: «Η πλειοψηφία του ανεκτέλεστου προέρχεται από ιδιωτικά έργα με αποτέλεσμα να τα υλοποιούμε με ταχύτητα και στη συνέχεια να αναζητούμε νέα έργα».
Οι νέες ευκαιρίες
Τέλος ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων τόνισε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν αρκείται μόνο στους τομείς των ακινήτων και των κατασκευών. «Εισερχόμαστε σε κάθε αγορά όπου διαπιστώνουμε προοπτικές», είπε χαρακτηριστικά υπαινισσόμενος το άνοιγμα του ομίλου και σε άλλες δραστηριότητες.
Ένα δείγμα γραφής έδωσε πρόσφατα ο όμιλος μέσα από την ανάπτυξη συστημάτων έξυπνης ενεργειακής απόδοσης και αποθήκευσης ενέργειας στον Σείριο και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
(αναδημοσίευση από Οικονομικό Ταχυδρόμο)