Με την ενέργεια βασική στην ατζέντα η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία - Μπαταρίες, ΑΠΕ, δίκτυα, απορρίμματα στο επίκεντρο των επιχειρηματικών επαφών

Κορυφαίες εταιρείες, όπως η γνωστή μας επενδυτική τράπεζα Nomura, και ο όμιλος Itochu Corporation, με παρουσία από το CCS, μέχρι τη προμήθεια LNG, LPG και τη παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων, συγκαταλέγονται στη λίστα των ραντεβού της επιχειρηματικής αποστολής που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Τόκιο.

Στελέχη επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ και ο Τιτάνας, θα έχουν την ευκαιρία, από το Σάββατο μέχρι τη Τρίτη, να βολιδοσκοπήσουν το ενδιαφέρον των συνομιλητών τους για ενεργειακές συνεργασίες στην Ελλάδα, τον κλάδο με τις καλύτερες προοπτικές για ιαπωνικές επενδύσεις στη χώρα μας, όπως ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο.

Κεντρική θέση στην έκθεση καταλάμβαναν οι επενδύσεις σε επεξεργασία απορριμμάτων, δίκτυο διανομής ρεύματος, έξυπνες υποδομές και ΑΠΕ, όπως θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά και οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό, οι οποίοι πρόκειται να έχουν συναντήσεις και με τράπεζες. Στην ατζέντα, θέματα όπως το structuring χρηματοδοτήσεων, με κάποιους ιαπωνικούς ομίλους, όπως η Nomura, να παρακολουθούν στενά τα τελευταία χρόνια την ελληνική αγορά και συγκεκριμένα εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Mytilineos.

Συσκέψεις για την προετοιμασία της αποστολής, έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες και στο Μαξίμου, με συμμετοχή των στελεχών των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι, ενώ τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει η Γ.Γ Ενέργειας Αλ.Σδούκου.

Επαφές με ηγετικά στελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων, θα έχει και ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντια και τον πρόεδρο της Βουλής Χιρογίκι Χοσόντα.

Στο μέτωπο πάντως της ενέργειας, τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ ελληνικών και ιαπωνικών εταιρειών για τη διερεύνηση δυνατοτήτων μεταξύ τους συνεργασιών.

Στις διαδικτυακές Β2Β συναντήσεις κατά την World Smart Energy Week του 2022 στην Ιαπωνία, συμμετείχαν συνολικά 12 ελληνικές επιχειρήσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε ΑΠΕ,  υποδομές έξυπνης ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, βιοενέργεια, καθώς και τεχνολογίες για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Κάποιες από τις επιχειρήσεις με τις οποίες θα συναντηθεί η ελληνική αποστολή συμμετείχαν και στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Οκτώβριο με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, αντιπροσωπεία του εθνικού ιαπωνικού φορέα επιχειρήσεων KEIDANREN. Μεταξύ αυτών στελέχη των Hitachi Ltd., Nomura Holdings Inc., Sumitomo Deutschland GmbH, ANA Holdings Inc., Mitsubishi Electric Europe B.V. και Sumitomo Life Insurance Company.

Σ