Τουβαλού: Η χώρα που μετακομίζει στο metaverse πριν χαθεί στην πλημμύρα της κλιματικής αλλαγής

19 11 2022 | 07:11ΤοΒΗΜΑ Team

Το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού θα είναι πιθανότατα η πρώτη χώρα που εξαφανίζεται λόγω της ανόδου της στάθμης του ωκεανού.

Με τους κλιματολόγους να προβλέπουν ότι η νησιωτική χώρα θα έχει βουλιάξει στον Ειρηνικό μέχρι τα τέλη του αιώνα, το μικρό Τουβαλού σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφο του εαυτού του προκειμένου να διαφυλάξει την ιστορία, την ταυτότητα και την εθνική του κυριαρχία.

Το Τουβαλού θα γίνει έτσι η πρώτη ψηφιοποιημένη χώρα στο metaverse –μια μετεξέλιξη του Διαδικτύου που βασίζεται στην εικονική πραγματικότητα- δήλωσε στη σύνοδο για το κλίμα COP27 ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σάιμον Κόφε.

«Η γη μας, ο ωκεανός και ο πολιτισμός μας είναι τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία του λαού μας. Για να τα προστατεύσουμε, ό,τι κι αν συμβεί στον φυσικό κόσμο, θα τα μεταφέρουμε στο cloud» είπε σύμφωνα με το Reuters.

Ο Κόφε έγινε διεθνώς γνωστός στην περυσινή COP26 στη Γλασκώβη όταν εμφανίστηκε σε βίντεο βυθισμένος στο νερό μέχρι το γόνατο ως διαμαρτυρία για την υπαρξιακή κρίση που φέρνει στη χώρα του η κλιματική αλλαγή.

Το Τουβαλού, μια ομάδα εννέα νησιών με πληθυσμό 12.000 ανθρώπων, στα μισά του δρόμου ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία, ήδη ζει τις συνέπειες των εκπομπών άνθρακα των βιομηχανικών κρατών.

Έως και το 40% της επαρχίας όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα βρίσκεται κάτω από στάθμη του Ειρηνικού τις ώρες της πλημμυρίδας. Μέχρι τα τέλη του αιώνα, και τα εννέα νησιά πιθανότατα δεν θα υπάρχουν.

Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης, είπε ο Κόφε, είναι η μόνη λύση προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το Τουβαλού ως κράτος ακόμα κι αν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι το Τουβαλού και τα θαλάσσια σύνορά του θα συνεχίσουν να αναγνωρίζονται ακόμα κι αν η χώρα βυθιστεί.

Επτά χώρες έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν το Τουβαλού, είπε ο Κόφφε, αναγνώρισε όμως ότι ίσως προκύψουν προκλήσεις στη διευθέτηση του ζητήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.