Παγκόσμια Τράπεζα: Αρνητής της κλιματικής αλλαγής ο Ντέιβιντ Μάλπας; – Έξαλλοι οι ακτιβιστές ζητούν το… κεφάλι του

24 09 2022 | 09:41OT.gr Newsroom

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε ο κ. Μάλπας αναδιπλώθηκε. Δηλώνει δε, πως δεν τίθεται θέμα παραίτησης του

Δεν προτίθεται να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος μάλιστα ξεκαθάρισε πως και κανείς από τους μετόχους του διεθνούς οργανισμού δεν του το ζήτησε. Το ζήτημα προέκυψε μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού, ο οποίος σε ερώτηση που δέχτηκε, αρνήθηκε να δηλώσει αν αποδέχεται ή όχι την επιστημονική συναίνεση για τον ανθρώπινο παράγοντα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μιλώντας στο Politico, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως το όλο γεγονός ήταν «ατυχές». Διευκρίνισε δε, πως «δεν είναι αρνητής» και πως παραδέχεται την επιρροή της ανθρώπινης δραστηριότητας στην κλιματική αλλαγή, σε μια σαφή αναδίπλωση του.

Γκορ: Είναι αρνητής!

Θυμίζουμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που τον πρότεινε για το πόστο αυτό, είχε εκφράσει ανοιχτά επιφυλάξεις για τον ανθρώπινο παράγοντα στην κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να θεωρείται ανάμεσα στους αρνητές του φαινομένου του θερμοκηπίου. Για το λόγο αυτό εξάλλου δέχτηκε και ο κ. Μάλπας την ερώτηση για τις απόψεις του από δημοσιογράφο του δικτύου CNN.

O πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και γνωστός για την πράσινη δράση του, Άλ Γκορ, έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Ντέιβιντ Μάλπας πως είναι αρνητής.

Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από τις διεθνείς ακτιβιστικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που αμφισβητούν καταρχάς τον ίδιο τον κύριο Μάλπας όσο και τις προθέσεις του στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για το λόγο αυτό οι πιέσεις να απομακρυνθεί από τη θέση του δεν έχουν καταλαγιάσει.

Η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα, σε ανακοίνωση της, περιορίστηκε να σταθεί στο γεγονός ότι έχει διπλασιάσει τις επενδύσεις της σε πράσινα project, στο πλαίσιο του φιλόδοξου πλάνου δράση της για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής. Μόνο το δημοσιονομικό έτος 2022 πρόσφερε 31,7 δισ. δολάρια για να βοηθήσει φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

1