Γαλλία: Οι καύσωνες βλάπτουν σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη
Οι καύσωνες επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι ο καύσωνας του 2003 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι εκείνη την εποχή ο καύσωνας είχε διαρκέσει δύο εβδομάδες ενώ φέτος έχει ήδη σημειωθεί ένας τον Ιούνιο και ένας τον Ιούλιο.
Η κάμψη της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση της κατανάλωσης, κυρίως ενδυμάτων αλλά και τροφίμων, καθώς επίσης και στη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας που παρατηρείται όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 33 βαθμούς, πρωτίστως στον γεωργικό τομέα.
Θνησιμότητα
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), οι καύσωνες ευθύνονται για το 90% περίπου της θνησιμότητας στην Ευρώπη, η οποία σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες μεταξύ 1980 και 2022.
Οι καύσωνες επιβαρύνουν επίσης το οικονομικό κόστος, αλλά είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν από τις ζημιές που προκαλεί το πέρασμα μιας καταιγίδας ή μιας πλημμύρας και είναι πιο δύσκολο να ασφαλιστούν.
Ωστόσο, οι εκτεταμένες περίοδοι μεγάλης ζέστης μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες επισκέψεις στα νοσοκομεία, απότομη απώλεια παραγωγικότητας σε κλάδους όπως οι κατασκευές και η γεωργία, μειωμένες γεωργικές αποδόσεις και ακόμη και άμεση ζημιά στις υποδομές. Η υπερβολική θνησιμότητα έχει και οικονομικό κόστος.
Ο ΕΟΠ εκτιμά ότι οι καύσωνες σε 32 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 1980 και 2000 είχαν οικονομικό κόστος που κυμάνθηκε από 27 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ζημιές τα τελευταία 20 χρόνια — που περιελάμβαναν τον θανατηφόρο καύσωνα του 2003, με 30.000 θανάτους — θα ήταν σχεδόν σίγουρα υψηλότερες.