Όχι σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως πράσινες επενδύσεις!

24 06 2022 | 17:56

Θα ήθελα να σε ενημερώσω για μια σημαντική πρώτη μάχη που κερδήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα: δυο σημαντικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου άσκησαν βέτο (δηλαδή καταψήφισαν) την πρόταση νομοθετικής πράξης που χαρακτηρίζει το ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως “πράσινες τεχνολογίες”!

Συγκεκριμένα, με ψήφους 76-62, οι ευρωβουλευτές των επιτροπών Περιβάλλοντος και Οικονομικών Υποθέσεων, απέρριψαν την ένταξη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον Κανονισμό Ταξινόμησης ως περιβαλλοντικά βιώσιμων!

Επόμενος, φοβερά κρίσιμος σταθμός: η ψήφος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα γίνει τον Ιούλιο -ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία-. Είναι απαραίτητο οι Έλληνες ευρωβουλευτές να απορρίψουν αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια «πράσινου ξεπλύματος» δυο ενεργειακών τεχνολογιών -του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας- που έχουν αναμφισβήτητα βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μέχρι τότε, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, σε καλούμε να ζητήσεις τώρα από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να πουν ΟΧΙ στο πράσινο ξέπλυμα των πυρηνικών και του ορυκτού αερίου. Στείλε τους επιστολή με ένα κλικ εδώ και ζήτα τους να καταψηφίσουν την πρόταση!

Η επισήμανση του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινων επενδύσεων, θα αφαιρέσει δισεκατομμύρια ευρώ από επενδύσεις σε πραγματικά πράσινες τεχνολογίες. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που αυτός εντείνει, το φυσικό αέριο έχει γίνει πηγή ενεργειακής ανασφάλειας και γεωπολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη ενώ η πυρηνική ενέργεια είναι ακριβή, αργή στην κατασκευή και δημιουργεί απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας τα οποία ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε.

Ήδη πάνω από 6.000 Έλληνες πολίτες έχουν στείλει επιστολή στους Έλληνες ευρωβουλευτές! Ελπίζουμε να σε έχουμε μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια!

Θεοδότα Νάντσου - Επικεφαλής πολιτικής