Ενισχύεται το σύστημα μεταφοράς της Πελοποννήσου – Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την αναβάθμιση τριών γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο αναβάθμισης ενός υποσταθμού και τριών υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης (150kV) για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την Αττική στην Πελοπόννησο  αποφάσισε το ΥΠΕΝ. 

Οι υπό μελέτη γραμμές μεταφοράς, διέρχονται από μεγάλο τμήμα των Περιφερειακών Ενοτήτων  Κορινθίας και Αργολίδας και καταλήγουν στην Περιφέρεια Αττικής, διατρέχοντας μικρό μήκος στην Π.Ε. Νήσων.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, το έργο συμβάλει στην ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς της Πελοποννήσου ,η οποία αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή για την ευστάθεια τάσεων του Νοτίου Συστήματος. 

Με την ολοκλήρωση των προγραμματιζόμενων έργων του ΑΔΜΗΕ, επιλύονται τα προβλήματα τάσης που παρουσιάζονται όσο και η μειωμένη δυνατότητα απορρόφησης της παραγόμενης ισχύος από τους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ που αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή. 

Τόσο το προτεινόμενο έργο όσο και οι αναδιατάξεις των γραμμών μεταφοράς για την ένταξη του ΚΥΤ Κορίνθου, είναι έργα που στοχεύουν στη βελτίωση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ευστάθεια των τάσεων του Νοτίου Συστήματος Μεταφοράς.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει 332 πυλώνες και το μήκος των Γ.Μ. για αναβάθμιση είναι 105 χλμ. περίπου, ενώ σε 12 χλμ. ανέρχεται το μήκος των Γ.Μ. προς αποξήλωση. 

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει:  

-Κατάργηση τμήματος της Γ.Μ. 150kV Ρουφ – Λάδωνα από τον Υ/Σ Κορίνθου έως το νέο ΚΥΤ Κορίνθου μήκους 12 χλμ. περίπου, με αποξήλωση 33 πυλώνων, αναβάθμιση του τμήματος από το νέο ΚΥΤ Κορίνθου - Υ/Σ Άργος Ι, μήκους 27 χλμ. Παράλληλα, στο εν λόγω τμήμα, θα γίνει αντικατάσταση 82 πυλώνων και αγωγών, από (Ε) σε (2Β) και σύνδεση της Γ.Μ. που θα αναβαθμιστεί με το νέο ΚΥΤ Κορίνθου, με νέο τμήμα Γ.Μ. μήκους 440 μ, μέσω 2 νέων πυλώνων.

-Aναβάθμιση του κυκλώματος της Γ.Μ. 150kV Υ/Σ Άργος Ι – Υ/Σ Κρανιδίου, μήκους 54 χλμ. περίπου (146 πυλώνες), με αντικατάσταση αγωγών, από (Ε) σε (Ζ). 

-Αναβάθμιση του κυκλώματος της Γ.Μ. 150kV Υ/Σ Κρανίδι – Υ/Σ Μεθάνων, μήκους 24 χλμ. περίπου (69 πυλώνες), με αντικατάσταση αγωγών, από (Ε) σε (Ζ).

-Αναβάθμιση του Υ/Σ Άργος Ι, με επέκταση των εγκαταστάσεων του οικοπέδου σε όμορο οικόπεδο, προσθήκη τριών νέων κυψελών Γ.Μ., ενός μετασχηματιστή, μίας κυψέλης πυκνωτή και εγκατάσταση νέου κτιρίου ελέγχου για την υποστήριξη της αναβάθμισης των Γ.Μ. 

Γιάννα Παπαδημητρίου | energypress

Ενισχύεται το σύστημα μεταφοράς της Πελοποννήσου – Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την αναβάθμιση τριών γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης