ΟΗΕ: H Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν μπορεί να αποφανθεί για τις καταγγελίες Τούνμπεργκ

13 10 2021 | 08:42

Η Σουηδή ακτιβίστρια καταγγέλλει αδράνεια κρατών στην κλιματική αλλαγή, εις βάρος των δικαιωμάτων των παιδιών.

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αποφανθεί αμέσως για την καταγγελία της Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλων ακτιβιστών, ότι δηλαδή η αδράνεια των κρατών κατά της κλιματικής αλλαγής παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών.

Πρόσθεσε δε, ότι η υπόθεση πρώτα θα έπρεπε να οδηγηθεί στα εθνικά δικαστήρια.

Η καταγγελία κατατέθηκε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 2019 και έκτοτε η 18μελής επιτροπή διεξάγει ακροάσεις.

Οι 15 ακτιβιστές, ηλικίας μεταξύ οκτώ και 17 ετών, είχαν υποστηρίξει ότι η Γαλλία, η Τουρκία, η Βραζιλία, η Γερμανία και η Αργεντινή γνώριζαν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η κρίση θα στοιχειώσει την επιτροπή στο μέλλον», δήλωσε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος, Αλεξάντρια Βιλασενόρ για την απόφαση της Δευτέρας.

«Όταν οι κλιματικές καταστροφές θα είναι ακόμη πιο σοβαρές από ό, τι τώρα, τότε η επιτροπή θα μετανιώσει πολύ που δεν έκανε το σωστό όταν είχε την ευκαιρία», σημείωσε.

Από την πλευρά της η Τούνμπεργκ δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Η υπόθεση είναι μία μόνο από σειρά υποθέσεων για κλιματικές διαφορές που επικαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα και θεωρείται ότι αποτελεί σημαντικό προηγούμενο.

Η επιτροπή, αποτελούμενη από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει δημιουργηθεί «επαρκής αιτιώδης σύνδεσμος» μεταξύ της σημαντικής βλάβης που φέρεται να υπέστησαν τα παιδιά και των πράξεων ή παραλείψεων των πέντε κρατών.

Ωστόσο, δέχτηκε τα επιχειρήματα των πέντε χωρών ότι τα παιδιά έπρεπε να είχαν προσπαθήσει να προσφύγουν πρώτα στα εθνικά τους δικαστήρια.

«Είχατε επιτυχία σε ορισμένες πτυχές αλλά όχι σε άλλες», είπε η επιτροπή στους νεαρούς ακτιβιστές μέσω επιστολής τους, στην οποία χαιρετίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους.

«Ελπίζουμε ότι θα ενισχυθείτε από τις θετικές πτυχές αυτής της απόφασης και ότι θα συνεχίσετε να ενεργείτε στις δικές σας χώρες και περιοχές αλλά και διεθνώς για να αγωνιστείτε για δικαιοσύνη στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε.

Οι δικηγόροι των παιδιών δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στα εθνικά δικαστήρια αν και είπαν ότι αυτό είναι πιθανό να είναι χρονοβόρο και άκαρπο.

«Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή έδωσε εντολή στη νεολαία να σπαταλήσει χρόνια περιμένοντας την αναπόφευκτη απόρριψη», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δικηγόρων Hausfeld και Earthjustice που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα.

Μια σημαντική λεπτομέρεια της απόφασης ήταν ότι η επιτροπή διαπίστωσε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ακόμη και αν οι βλαβερές συνέπειες των εκπομπών μιας χώρας γίνονται αισθητές σε παιδιά άλλης χώρας.

Η Margaretha Wewerinke, διεθνής δικηγόρος που επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη, είπε ότι η υπόθεση «άνοιξε νέο δρόμο στις δικαστικές διαφορές για το κλίμα και αναμφίβολα θα αναβαθμίσει τις μελλοντικές προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων από την κλιματική αλλαγή».

Οι ακτιβιστές προέρχονται από 12 χώρες: Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Παλάου, Νησιά Μάρσαλ, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Σουηδία, Τυνησία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιτροπή παρακολουθεί την τήρηση των συμβαλλομένων κρατών σε μια σύμβαση του 1989 η οποία κήρυξε τα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα των παιδιών. Στη σύμβαση συμμετέχουν 196 κράτη μέλη.

Ένας μικρότερος αριθμός 48 χωρών συμφώνησε σε ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στα παιδιά να αναζητούν ένδικα μέσα στο πλαίσιο της σύμβασης, μεταξύ τους και οι πέντε χώρες, που αναφέρονται στην καταγγελία Τούνμπεργκ.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

 

12 Oκτωβρίου 2021

LIFO