Ξεκίνησαν οι ακροάσεις για τα αίτια της ενεργειακής κρίσης στο Τέξας με τους διαχειριστές να "παίζουν" άμυνα.

02 03 2021 | 08:33

Έντονο χαρακτήρα είχε η ακρόαση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Τέξας για τα αίτια πίσω από τις μαζικές διακοπές ρεύματος που οδήγησαν στο θάνατο πολιτών και σε τεράστιες οικονομικές ζημιές.

Όπως αναφέρει το Platts, η όλη συζήτηση έχει το χαρακτήρα του αν “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα”, καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν είχαν αέριο για να λειτουργήσουν τις μονάδες τους και οι παραγωγοί και το δίκτυο του αερίου δεν είχε ηλεκτρισμό για να παράγει και να μεταφέρει το αέριο στις μονάδες αυτές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του διαχειριστή αερίου (Texas Railroad Commission), δήλωσε στην ακρόαση ότι η υπηρεσία έκανε τη δουλειά της καλύτερα από τους υπόλοιπους, καθώς το αέριο έφτασε στο 99,9% των νοικοκυριών που το χρησιμοποιούν για θέρμανση.

Απαντώντας τόσο στο διαχειριστή αερίου, όσο και σε αυτόν του ηλεκτρισμού, η βουλευτής των δημοκρατικών, Ντόνα Χάουαρντ, τόνισε ότι “εκτιμούμε που όλοι έκαναν τη δουλειά τους, αλλά αυτό προφανώς δεν ήταν αρκετό”.

Πρόσθεσε ότι το σύστημα φυσικού αερίου είχε πολλαπλά σημεία από τις γεωτρήσεις ως τις γεννήτριες και τα καλώδια όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα που οδήγησαν στην κρίση. “Ο διαχειριστής ηλεκτρισμού δεν κατάλαβε ότι χρειαζόταν παροχή ηλεκτρισμού στις γεωτρήσεις ώστε να υπάρχει επάρκεια ρεύματος”, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Τομ Κράντικ, ανέφερε ότι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού με αέριο θα μπορούσαν να είχαν συμβολαιοποιήσει επαρκή προμήθεια αερίου, αλλά επέλεξαν να μη το κάνουν.

Τέλος, η εκπρόσωπος των βιομηχανικών καταναλωτών του Τέξας, αναφέρθηκε στις προτάσεις για σύσταση μηχανισμού εφεδρειών λέγοντας ότι “αν δε λυθεί το θέμα της προμήθειας αερίου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, το να έχουμε περισσότερες στο δίκτυο δεν έχει σημασία”.

 

 

2 Μαρτίου 2021

energypress