Birol (IEA): Δίκτυα και πρώτες ύλες, οι δύο παράγοντες που θα καθορίσουν την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.
Σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση «ιστορικών διαστάσεων» βρέθηκε ο ενεργειακός τομέας παγκοσμίως, με τα νούμερα να αποκαλύπτουν το μεγαλύτερο σόκ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εν μέσω πανδημίας η ζήτηση ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκε σε «ιστορικό χαμηλό», σχεδόν εφτά φορές μικρότερη σε σχέση με την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-2009, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας στο άνοιγμα του συνεδρίου Wind Energy Hamburg και σε συνέντευξη στον διευθύνοντα σύμβουλο της WIndEurope Giles Dickson.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενάντια και απέναντι στη γενική τάση συρρίκνωσης και υποχώρησης όλων των πηγών ενέργειας (βλέπε πετρέλαιο και φυσικό αέριο) έδειξαν σημάδια αντοχής (resilience) διατηρώντας την δυναμική τους, κάτι το οποίο τροφοδοτεί περαιτέρω τους στόχους ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030 και 2050.
Απαριθμώντας τις προκλήσεις του σήμερα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας έκανε εκτενή αναφορά σε δύο κρίσιμα ζητήματα: τα δίκτυα και την ασφάλεια εφοδιασμού. Η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και ειδικότερα, χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών απαιτεί αναβάθμιση των δικτύων, πράγμα που θα επιτρέψει την ομαλή ενσωμάτωση της νέας εγκατεστημένης ισχύος.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της αιολικής βιομηχανίας προσέθεσε την παράμετρο των υποδομών, όπου η ανάπτυξη για παράδειγμα των υπεράκτιων και πλωτών αιολικών δεν μπορεί να μην συνοδευτεί με εκτεταμένες επενδύσεις στην αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για κρίσιμη ανάγκη αν συνυπολογίσει κανείς την σημαντική περαιτέρω μείωση του κόστους για όλους τους τύπους αιολικής ενέργειας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, όπως ανέφερε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson.
Δεύτερη σημαντική πρόκληση ή παράμετρος είναι η ασφάλεια εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια, όπου και η προσοχή επιμερίζεται σε δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η ενσωμάτωση της νέας ισχύος ΑΠΕ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ατυχήματα και διασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία αυτού. Είναι ζήτημα προς διερεύνηση πως η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ θα συνδυαστεί με την αναβάθμιση, επέκταση και ψηφιοποίηση του δικτύου.
Δεύτερη αλλά εξίσου σημαντική πλευρά είναι ο εφοδιασμός του απαιτούμενου εξοπλισμού και των πρώτων υλών για την αιολική βιομηχανία. Ως προς αυτό, ο επικεφάλης του IEA ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Οργανισμού να εντάξει στο «μικροσκόπιο» των μελετών του, τον εφοδιασμό των πρώτων υλών, απαραίτητων για την διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης.
Μάλιστα, μέσα στην επόμενη χρονιά πρόκειται να δημοσιευτεί σχετική μελέτη με τίτλο «Critical Material in the green transition process». Αναλύοντας το σκεπτικό του, ο Μπιρόλ υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει τα ηνία στην παγκόσμια κούρσα των αιολικών, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τόσο την τεχνογνωσία όσο και την παραγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το «λάθος» με τα φωτοβολταϊκά, όπου η Ευρώπη πρωτοστάτησε, ανέπτυξε τεχνολογία, τεχνογνωσία, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και φτάσαμε σήμερα η Ασία να ελέγχει το 18% της παγκόσμιας αγοράς.
Επομένως, χρειάζεται ένα «energy security concept» που να περιλαμβάνει και αυτή την παράμετρο, της ασφάλειας εφοδιασμού σε πρώτες ύλες και εξοπλισμό.
2 Δεκεμβρίου 2020
energypress