«Πράσινο φως» από τη βουλγαρική κυβέρνηση για τον 7ο αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι – Τι εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες.
Την κατασκευή της 7ης μονάδας στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι» αποφάσισε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, την ώρα που παραμένει θολό το τοπίο σε σχέση με το σχεδιαζόμενο πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε.
Η συγκεκριμένη υπόθεση εξελίσσεται, μεταξύ άλλων, σε σημαντικό πεδίο πολιτικής και γεωοικονομικής αντιπαράθεσης, που όχι μόνο εγείρει διαμάχες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλγαρία, αλλά αφορά και τη διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για το βαθμό επιρροής στην περιοχή, με επίκεντρο την ενέργεια.
Η περίπλοκη κατάσταση με το Κοζλοντούι
Στο Κοζλοντούι, απ’ όπου παράγεται περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία, υπάρχουν δύο ρώσικοι αντιδραστήρες, ισχύος 1000 MW ο καθένας.
Όπως αναφέρει η «Βουλγαρική Ραδιοφωνία», η ΒΕΗ βρίσκεται σε επαφές με αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για τα πολυάριθμα ζητήματα σχετικά με τον 7ο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι». Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ποιες θα είναι οι εταιρείες αυτές, ποιος θα κατασκευάζει την εγκατάσταση και περιουσία ποιανού θα είναι αυτή, με τι ισχύ θα είναι οι αντιδραστήρες, πόσο θα κοστίζει το σχέδιο, είναι ρωτήσεις που δεν έχουν απάντηση προς το παρόν».
Εξάλλου, με βάση και τα παραπάνω προβλήματα, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι είναι απίθανο να τεθεί σε λειτουργία ο νέος αντιδραστήρας νωρίτερα από το 2050.
Στασιμότητα και ερωτηματικά για το Μπέλενε
Σε ό,τι έχει να κάνει με το σχέδιο για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε, υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία έχει ήδη προμηθευτεί δύο καινούργιους ρωσικούς αντιδραστήρες, ισχύος 1000 MW ο καθένας, ενώ για την κατασκευή του έχουν ήδη επενδυθεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με το διαγωνισμό για την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή για τον πυρηνικό σταθμό να είναι σε εξέλιξη, οι Rosatom, General Electric και Framatome που είχαν βρεθεί στη shortlist αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σύμπραξη, όμως το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία φαίνεται να έχει παγώσει –τουλάχιστον προσωρινά- και τις όποιες σχετικές εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή, είναι σαφής η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ υπέρ της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία, εντάσσοντας στους σχετικούς σχεδιασμούς και την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.
Μια στάση, άλλωστε, που ευθυγραμμίζεται με το στόχο για απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, στα πλαίσια της κλιματικής και ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ.
Τι λένε οι εμπειρογνώμονες
Η «Βουλγαρική Ραδιοφωνία» απευθύνθηκε σε εμπειρογνώμονες για να σχολιάσουν τις εξελίξεις, με τις τοποθετήσεις τους να έχουν ενδιαφέρον.
Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για τον 7ο αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι, ο ενεργειακός εμπειρογνώμονας καθ. Ατανάς Τάσεφ σχολίασε: «Για πρώτη φορά δεν καθυστερούμε, αλλά ενεργούμε δραστήρια. Αλλά θα ήθελα να επαναλάβω – είναι μια πολύ μακρά διαδικασία. Το σημαντικό είναι ότι έχει τεθεί η αρχή».
Ο Σλάβτσο Νέικοφ, πρόεδρος του Ινστιτούτο Ενεργειακής Διεύθυνσης, επεσήμανε: «Στην ουσία το θέμα για νέους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι δεν είναι καθόλου νέο. Ήδη το 2012 διατυπώθηκε σε πράξεις της Βουλής, υπάρχει μια απόφαση του 2012 και μια – του 2012, αλλά σήμερα η απόφαση αυτή φαίνεται λίγο αφηρημένη».
Από την πλευρά τους, οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς τονίζουν σε ανάλυσή τους ότι «οι νέες τεχνολογίες συμπεριλαμβάνουν και πυρηνικούς σταθμούς – πρόκειται για τους μικρούς αντιδραστήρες, που είναι ικανοί να αλλάζουν την παραγωγή τους γρήγορα και μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της βουλγαρικής κατανάλωσης».
21 Οκτωβρίου 2020
energypress