Νέα πυρηνική μονάδα και ενισχυμένη συνδεσιμότητα με Ελλάδα μεταξύ των προτεραιοτήτων της Βουλγαρίας ως το 2030.
Το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης "Βουλγαρία 2030", το οποίο δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση προβλέπει την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού με ισχύ 2.000 μεγαβάτ, ο οποίος μαζί με την εκμετάλλευση των μονάδων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της περιοχής.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο στόχος είναι να αυξηθεί η ενεργειακή παραγωγικότητα στη βάση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Γνώμες πάνω στο σχέδιο συγκεντρώνονται μέχρι τις 25 Αυγούστου βάσει των ανακοινωθέντων.
Όπως είναι φυσικό, η κίνηση αυτή, είτε μιλάμε για τον σταθμό Μπέλενε, είτε για κάποια μετεξέλιξή του, έχει σημαντικές προεκτάσεις και για την Ελλάδα. Καταρχήν, δεδομένων των πολυετών ανησυχιών που υπάρχουν στη χώρα μας σχετικά με την ασφάλεια λειτουργίας του παλαιού σταθμού Κοζλοντούι, η κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στα σύνορά μας σίγουρα δεν πρόκειται να απαλύνει τους "πυρηνικούς φόβους" και αντιθέτως τους διαιωνίζει. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που αντίστοιχο σταθμό κατασκευάζει και η Τουρκία στο Ακούγιου.
Πέρα από αυτό, υπάρχει και η διαπίστωση ότι η ύπαρξη του Κοζλοντούι διαχρονικά ωθούσε χαμηλά τις τιμές του ηλεκτρισμού στη βουλγαρική αγορά με αποτέλεσμα να είναι ελκυστικές οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι βάσει των επίσημων στοιχείων, η χώρα μας προμηθεύτηκε πέρυσι το 5,8% του ηλεκτρισμού της από τον εν λόγω σταθμό. Η κατασκευή μιας νέας μονάδας δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή κατά πόσο θα επηρεάσει αυτό το ισοζύγιο, καθώς δεν υπάρχει εικόνα για το κόστος παραγωγής της και το πως θα διαμορφωθεί μέσα στο χρόνο. Πρέπει να εκτιμήσουμε, όμως, ότι ένας πυρηνικός σταθμός είναι πάντα μια έντονα εμπροσθοβαρής επένδυση και πλέον μια τεχνολογία λιγότερο ανταγωνιστική από ότι ήταν παλαιότερα με ότι πιθανώς συνεπάγεται αυτό σε όρους αγοράς ηλεκτρισμού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για τη βελτίωση της ενεργειακής συνδεσιμότητας στο εθνικό σχέδιο της Βουλγαρίας προβλέπεται και η κατασκευή νέων διασυνδέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και μεταξύ της Βουλγαρίας και της Σερβίας.
13 Αυγούστου 2020
energypress