Αντλησιοταμίευση, αξιοποίηση των παλιών γεννητριών, υδρογόνο και βιομάζα στο “green deal” της ΔΕΗ.

12 10 2020 | 09:35

Το δικό της “green deal” προωθεί η ΔΕΗ, το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της επιχείρησης, μαζί με την πελατοκεντρική προσέγγιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα δίκτυα μέσα παραγωγής και στην εμπορία, τόνισε ο Ιωάννης Κοπανάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, μιλώντας στο 3rd Athens Investment Forum.

Το “green deal” της ΔΕΗ, εξήγησε ο κ. Κοπανάκης, περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση και τη διείσδυση στις ΑΠΕ, με έμφαση στα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στα ορυχεία.

Αναφερόμενος στις τοπικές κοινότητες που σήμερα σχετίζονται με τη λιγνιτική παραγωγή, ο κ. Κοπανάκης εστίασε σε τρεις άξονες, στους οποίους θα αναπτυχθεί η μελλοντική τους προοπτική: κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης, ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών στα πρώην ορυχεία και επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας, βιομάζα, υδρογόνο και άλλες νέες τεχνολογίες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις προηγμένες και καινοτόμες τεχνολογίες που θα αξιοποιήσει η ΔΕΗ, ο κ. Κοπανάκης στο περιθώριο του συνεδρίου έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για το υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας. Στον τομέα της αποθήκευσης η ΔΕΗ σχεδιάζει, εκτός από συστήματα μπαταριών, τη δημιουργία συστημάτων αντλησιοταμίευσης με αξιοποίηση της μορφολογίας που έχει προκύψει στα εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία, όπου είναι εύκολο να δημιουργηθούν ταμιευτήρες για μικρά αντλησιοταμιευτικά.

Σχεδιάζει επίσης έργα παραγωγής υδρογόνου, η πορεία των οποίων θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μείγμα καυσίμου που θα καίει μετά το 2028 η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και από το κατά πόσον αυτό θα συμπεριλάβει και το υδρογόνο.

Η μονάδα με αξιοποίηση βιομάζας είναι πάντα στα σχέδια της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, ενώ μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η εταιρεία είναι η αξιοποίηση μηχανολογικού εξοπλισμού των λιγνιτικών μονάδων που έχουν ήδη κλείσει ή είναι προγραμματισμένο να κλείσουν.

Συγκεκριμένα προωθείται η μετατροπή των γεννητριών των παλιών μονάδων σε πυκνωτές που θα λειτουργούν για την ευστάθεια της τάσης του δικτύου, ανάγκη που θα είναι αυξημένη λόγω ακριβώς της ραγδαίας αύξησης των ΑΠΕ στην περιοχή. Σήμερα, για τις ανάγκες ευστάθειας της τάσης του συστήματος υποχρεώνονται να μπαίνουν σε λειτουργία επιπλέον λιγνιτικές μονάδες.

Αντίστοιχες πρακτικές χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες χώρες, ωστόσο για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίηση των γεννητριών θα πρέπει να δημιουργηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αμείβει αυτές τις υπηρεσίες στη βάση πάντα των απαιτήσεων του ΑΔΜΗΕ.

Αναλύοντας τα νέα επιχειρηματικά σχέδια της ΔΕΗ, ο κ. Κοπανάκης τόνισε ότι οι επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ που δρομολογεί η ΔΕΗ, αναμένεται να δημιουργήσουν τουλάχιστον 900 μόνιμες θέσεις εργασίες και επιπλέον 3000 προσωρινές, κατά τη διάρκεια της κατασκευής των έργων.

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της ΔΕΗ θα διαμορφώσει ένα «οικολογικά φιλικό» ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα ακολουθεί το ΣΔΑΜ και το masterplan για την απολιγνιτοποίηση, βασιζόμενο κυρίως σε έργα αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση και μπαταρίες, καθώς και έργα παραγωγής υδρογόνου, ενώ σημαντική θέση έχει σε αυτό έχει και η δημιουργία ενός νέου, οικονομικά βιώσιμου συστήματος τηλεθέρμανση.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Κοπανάκης στάθηκε στο ιδιαίτερα αυξημένο ιδιωτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις ΑΠΕ, το οποίο ανέρχεται σε έργα αξίας 1 δισ. ευρώ και μέσω του οποίου αναμένεται να δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές 1700 μόνιμες και 2900 προσωρινές θέσεις εργασίας.

 

 

12 Οκτωβρίου 2020

energypress