Κλειδώνει με άνω των 500 εκατ. το νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” - Επιπλέον 3 δισ φέρνει το νέο Ταμείο Ανάκαμψης

Εξυπνα συστήματα διαχείρισης, υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φωτοβολταικά στη στέγη, είναι μερικές από τις μοντέρνες και προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, καινούργιες παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτεί το νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. 

Επενδύσεις που φιλοδοξεί να επιδοτήσει σε ευρεία κλίμακα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 3ος κύκλος των γνωστών προγραμμάτων, ο οποίος ανακοινώνεται εντός των ημερών με προοπτική να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο, έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” καταφέρει να κλειδώσει κεφάλαια άνω των 500 εκατ ευρώ.  Οντας πιο εξελιγμένο από το προηγούμενο, με γενναία κίνητρα για τα μεσαία και υψηλά εισόδηματα, πέραν των παραδοσιακών παρεμβασεων, θα επιδοτεί την αυτονομία, δηλαδή την μετατροπή κτιρίων σε Smart Homes, έχοντας το φιλόδοξο στόχο να αναβαθμίσει 60.000 ακίνητα ετησίως.Κυρίως όμως θα είναι το πρώτο μιας μακράς σειράς νέας γενιάς παρόμοιων προγραμμάτων τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν από το 2021 και για μια τριετία, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση εθνικού σχεδίου το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με τα 32 δισ ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του ΥΠΕΝ, τα κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις εξοικονόμησης κατά την περίοδο 2021-2023 θα κυμαίνονται στα 750 εκατ ευρώ και πάνω ετησίως, σχηματίζοντας δηλαδή αθροιστικά ένα κουμπαρά 2 -2,5 δισ ευρώ.

Η ποιοτική διαφορά με το παρελθόν είναι τεράστια καθώς μιλάμε για έναν ετήσιο υπερδιπλασιασμό πόρων, ικανό να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ περισσότερων από τα 60.000 κτίρια ετησίως, δηλαδή τον μέχρι σήμερα στόχο. Κάποιες πληροφορίες μιλούν για 80.000.

Smart Homes

Γεύση των νέων αυτών προγραμμάτων αναμένεται να δώσει ο 3ος κύκλος του εξοικονομώ, ο οποίος βρίσκεται σε φάση οριστικοποίησης, με τις ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ να αναμένονται από ημέρα σε ημέρα. Κεντρική ιδέα του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” όπως θα λέγεται, είναι αφενός ότι εστιάζει στα μεσαία και υψηλότερα βαλάντια, προβλέποντας γι’ αυτά μεγαλύτερες επιδοτήσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, αφετέρου ότι επιχειρεί να “κουμπώσει” με την ψηφιακή εποχή. Χωρίς να εγκαταλείπει τις παραδοσιακές παρεμβάσεις (θερμομόνωση, κουφώματα, εγκατάσταση φυσικού αερίου, κλπ), θα χρηματοδοτεί νέες τεχνολογίες, την μετατροπή των κτιρίων σε έξυπνα, δηλαδή τον αυτόματο προγραμματισμό των συσκευών οικιακού εξοπλισμού, την λειτουργία τους από απόσταση ή την παροχή πρόσβασης στο βίντεο παρακολούθησης μέσω Internet.

Στις επιλέξιμες δαπάνες θα συμπεριλαμβάνονται τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης (φωτισμού, θέρμανσης & ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου & παρακολούθησης), η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά στις στέγες και μπαταρίες), καθώς και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, θα ενισχυθούν αυτοτελείς παρεμβάσεις που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους με εξοικονόμηση ενέργειας (πχ θέρμανση, φωτισμός, ανελκυστήρες).

Ενεργειακές αναβαθμίσεις σαν τις παραπάνω θα χρηματοδοτηθούν μέσα από μεγαλύτερες επιδοτήσεις απ’ ότι στο παρελθόν για τα μεσαία εισοδήματα σε συνδυασμό με χαμηλότοκα δάνεια και φοροαπαλλαγές.

“Σχεδιάζουμε αυξημένη ενίσχυση των παρεμβάσεων αυτών, μέσω ολοκληρωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, που να απευθύνονται επαρκώς και στα μεσαία εισοδήματα”, είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνεντευξή του στο “Εθνος”, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς. Και είχε εξηγήσει ότι θα προβλέπεται αύξηση της επιχορήγησης αν επιτυγχάνεται ένας προκαθορισμένος ενεργειακός στόχος (πχ αναβάθμιση κατά 4 ενεργειακές κατηγορίες), στη βάση ενός ενισχυμένου συστήματος ενεργειακών επιθεωρήσεων και Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). 

Τέλος το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” θα προβλέπει και ειδικό κίνητρο για τις λιγνιτικές περιοχές. Εισάγεται «ρήτρα δίκαιης μετάβασης» όπως άλλωστε έχει ξεκινήσει να γίνεται σε όλες τις δράσεις του υπουργείου ΠΕΝ αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης.

 

energypress