Και μετατροπή σε… έξυπνα σπίτια θα επιδοτεί το νέο “Εξοικονομώ” - Ενδεχόμενο αύξησης στα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σειρά καινοτομιών, όπως η επιδότηση τεχνολογιών που καθιστούν ένα κτίριο… έξυπνο, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον” το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Συστήματα αυτοματισμών, δυνατότητα ρύθμισης και ελέγχου από απόσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, οικιακών συσκευών, της θερμοκρασίας στο σπίτι, αλλά και μια σειρά άλλων έξυπνων εφαρμογών, θα θεωρούνται επιλέξιμες δαπάνες από το νέο πρόγραμμα και θα επιδοτούνται.

Στην πράξη δηλαδή και χωρίς ακόμη να είναι γνωστός ο πλήρης κατάλογος με τις επιλέξιμες δράσεις   - δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί - το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” θα έρθει να κουμπώσει με τα στάνταρ και τις απαιτήσεις της νέας εποχής που σηματοδοτούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Σαν σκεπτικό έχει αυτήν ακριβώς την λογική, δηλαδή να χρηματοδοτήσει επενδύσεις που θα βρεθούν από το 2021 και μετά στην πρώτη γραμμή του νέου Ταμείου και οι οποίες σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, την πράσινη οικονομία και το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα τελεί υπό σχεδιασμό και ανάλογα με τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει από το ΕΣΠΑ - λέγεται ότι θα είναι πάνω από τα 350 εκατ ευρώ τα οποία είχε ανακοινώσει ο υπ. ΠΕΝ Κ.Χατζηδάκης- θα δίνει στον δικαιούχο την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ευθέως συνδεδεμένες με την ψηφιακή οικονομία. Δηλαδή δράσεις όπως ο απόλυτος έλεγχος σε συστήματα ασφάλειας, θέρμανσης, φωτισμού, ηλεκτρικών συσκευών και περιεχομένων multimedia και λειτουργίες που θα ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε ο ιδιοκτήτης βρίσκεται μέσα στο σπίτι, είτε βρίσκεται ακόμα και στο εξωτερικό.

Τούτο δεν σημαίνει ότι στις επιλέξιμες δαπάνες δεν θα περιλαμβάνονται και οι παραδοσιακές, όπως η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, η θερμομόνωση στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος- στέγης και της πιλοτής, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, όπως και του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Τα χρήματα που αυτή την στιγμή επιχειρείται να συγκεντρωθούν μέσω ΕΣΠΑ δεν είναι πολλά, ωστόσο το νέο πρόγραμμα δεν θα είναι παρά το πρώτο μιας μακράς σειράς αντίστοιχων δράσεων που θα κάνουν την εμφάνισή τους από το 2021 και μετά, όταν και θα αρχίσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση η προ μηνός πρόταση της Κομισιόν αλλάζει τα δεδομένα και στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Αν και φυσικά το πακέτο τελεί υπό διαπραγμάτευση και μπορεί τελικά τα κεφάλαια που θα μοιρασθούν στις χώρες-μέλη να είναι χαμηλότερα των 750 δισ ευρώ, εντούτοις ο αρχικός καταμερισμός δείχνει ότι αναβαθμίζεται σημαντικά η σημασία της ενεργειακής εξοικονόμησης

Σύμφωνα με όσα είχαν δημοσιευτεί αρχικά, επί συνόλου 750 δισ ευρώ, σχεδόν το 23%, ήτοι τα 170 δισ ευρώ προβλέπεται να διατεθούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ότι τα 350 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αυξηθούν στα επίπεδα του 1 δισ ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω υπολογισμοί, τότε μάλλον θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω και οι στόχοι που είχαν τεθεί με το ΕΣΕΚ του περασμένου Δεκεμβρίου για συνολικές ενεργειακές αναβαθμίσεις 600.000 κατοικιών και κτιρίων έως το 2030.

 

 

26 Iουνίου 2020

energypress