Κι όμως, το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας θα είναι «λαϊκής βάσης» και θα ανήκει σε ενεργειακή κοινότητα
Παρά το γεγονός ότι έχουν αδειοδοτηθεί και έχουν κλειδώσει τιμές σε διαγωνισμούς αρκετά μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα μας, φαίνεται ότι πρώτο από αυτά τα μεγάλα projects θα κόψει το νήμα της κατασκευής και λειτουργίας ένα σύμπλεγμα πάρκων, δυναμικότητας περί τα 100 Μεγαβάτ, που ανήκει σε ενεργειακές κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας.
Τα πάρκα αυτά στην περιοχή Κατούνας, έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται με ευθύνη του αγροτικού συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου» σε συνεργασία με την γνωστή στο χώρο των ΑΠΕ εταιρεία Kiefer. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να συνδεθούν με το δίκτυο έως το τέλος του χρόνου.
Όταν ηλεκτριστούν, θα αποτελούν το μεγαλύτερο εν λειτουργία φωτοβολταϊκό σύμπλεγμα της χώρας, μέχρι βεβαίως να μπούν στο σύστημα μεγαλύτερα έργα, όπως εκείνα των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.
Ας σημειωθεί ότι η Ένωση Αγρινίου ομαδοποίησε τα επί μέρους έργα και κατασκευάζει η ίδια τον υποσταθμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ενταχθούν στο σχεδιασμό και να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια, κάτι που πρακτικά θα ήταν αδύνατο αν το επιχειρούσαν μεμονωμένα, λόγω κορεσμού του δικτύου, όπως άλλωστε αποδεικνύεται αυτή την περίοδο από τις απορριπτικές απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ σε μεμονωμένους παραγωγούς.
«Ως παράδειγμα καλής πρακτικής, το μοντέλο που ακολούθησε η Ένωση Αγρινίου υιοθετήθηκε απ’ την πολιτεία, θεσμοθετήθηκε και ενσωματώθηκε στο ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο και αποτελεί το πρότυπο για ανάλογες επενδύσεις σε όλη τη χώρα» τονίζουν τα στελέχη του συνεταιρισμού, αναφερόμενα στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ σύμφωνα με την οποία επιμέρους επενδύσεις ΑΠΕ μπορούν να ομαδοποιηθούν και να συνδεθούν απευθείας στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.
«Αυτή η στρατηγική επιλογή, υιοθετήθηκε ύστερα από πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολύμηνη διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία. Σήμερα, αποτελεί τον οδηγό για ολόκληρη την Ελλάδα. Τονίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι είχε προτεραιότητα στο δίκτυο, κατασκευάζοντας και παραχωρώντας τον δικό της υποσταθμό, δεν επιβαρύνει ούτε με μισό κιλοβάτ το υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο», επισημαίνουν τα στελέχη του συνεταιρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, στα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής επένδυσης της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, μετέχουν περί τις 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων. Το ετήσιο όφελος απ’ τα νέα φωτοβολταϊκά υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύει κατ’ έτος την τοπική οικονομία.
Πρόσφατα υπεγράφη η συμφωνία με την ProCredit Bank για τη χρηματοδότηση των έργων, ενώ έχει υπογραφεί και η σχετική σύμβαση για τα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα panels, με την Jinko Solar, εταιρεία που θεωρείται κολοσσός στον τομέα και που κατά το προηγούμενο έτος τα δικά της panels ήταν εκείνα που είχαν σε παγκόσμιο επίπεδο τη μεγαλύτερη παραγόμενη ισχύ.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάζεται την Πέμπτη στην Κοζάνη σε ενημερωτική ημερίδα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με την εταιρεία kIEFER. Σκοπός είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής του ιδίου μοντέλου ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία
energypress