Η ΕΛΕΤΑΕΝ απαντά: Η αλήθεια πίσω από τους μύθους για την αιολική ενέργεια – Πρωτοβουλία Ask4wind.
Με 22 αλήθειες έναντι 22 μύθων που διαδίδονται για την αιολική ενέργεια απαντά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της με τον τίτλο ask4wind.
Ειδικότερα, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα αναλυτικό φυλλάδιο που απευθύνεται σε μελετητές, υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστήμονες αλλά και το ευρύ κοινό που επιθυμεί να ενημερωθεί και να μελετήσει την Αιολική Ενέργεια. Επίσης, μια συνοπτική παρουσίαση της μελέτη της. Επιπρόσθετα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας δικτυακός τόπος μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου θα αναρτηθούν οι 22 Αλήθειες μαζί με τη βιβλιογραφία και τις πηγές. Μάλιστα αυτές υπολογίζονται σε 99 πηγές που αφορούν μελέτες, ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σχετικές με το θέμα. Η επιλογή τους έγινε ανάμεσα στην πλούσια βιβλιογραφία και παρατίθενται για την τεκμηρίωση των απαντήσεων, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.
Σε ότι αφορά το υλικό, αυτό διαρθρώνεται σε 4 κεφάλαια:
- Τεχνολογία και Κόστος
- Κοινωνία και Ανάπυξη
- Κλιματική Αλλαγή
- Επιπτώσεις στον Άνθρωπο και το Περιβάλλον
Αναλόγως της κατηγορίας παρατίθενται παρακάτω οι σχετικοί μύθοι και μια πολύ συνοπτική παρουσίαση των όσων αναλυτικά παρουσιάζει στη μελέτη της η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Τεχνολογία και Κόστος
Στο πρώτο κεφάλαιο “Τεχνολογία και Κόστος” περιλαμβάνονται 8 μύθοι:
Μύθος 1: Οι ανεμογεννήτριες είναι λιγότερο αποδοτικές από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς
Μύθος 2: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό
Μύθος 3: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή
Μύθος 4: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό και δεν είναι αξιόπιστες, γεγονός που αυξάνει το κόστος
Μύθος 5: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά
Μύθος 6: Το ΕΤΜΕΑΡ είναι επιδότηση που πληρώνoυν οι καταναλωτές για τα αιολικά πάρκα
Μύθος 7: Τα αιολικά πάρκα έχουν υπερβολικά προνόμια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές
Μύθος 8: Τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο φθηνά από την αιολική ενέργεια και δεν επιδοτούνται
Αντίθετα, με βάση όσα παρατίθενται από την ΕΛΕΤΑΕΝ:
- Η Αιολική Ενέργεια παρέχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και οδηγεί σε μείωση του συνολικού κόστους, προς όφελος του καταναλωτή.
- Αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν περισσότερο, συγκεκριμένα πάνω από 54 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Για αυτό αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος δεν απεικονίζει κάποιο επιπλέον κόστος που δημιουργείται εξαιτίας των αιολικών πάρκων.
- Ούτε το κόστος κατασκευής των αιολικών πάρκων επιδοτείται πλέον.
- Το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια είναι τεχνολογία μεταβλητής παραγωγής δεν οδηγεί σε αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Πρόκειται για μια αξιόπιστη τεχνολογία.
- Τα αιολικά πάρκα δεν απολαμβάνουν άλλα προνόμια, ενισχύσεις ή κρυφές επιδοτήσεις όπως τα ορυκτά καύσιμα.
Κοινωνία και Ανάπτυξη
Στο δεύτερο κεφάλαιο “Κοινωνία και Ανάπτυξη” αναλύονται 5 μύθοι και παρουσιάζονται οι σχετικές απαντήσεις.
Μύθος 9: Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες
Μύθος 10: Η αιολική ενέργεια δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας
Μύθος 11: Τα αιολικά πάρκα δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία καθώς είναι αμιγώς εισαγόμενα προϊόντα
Μύθος 12: Τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία των ακινήτων
Μύθος 13: Τα αιολικά πάρκα βλάπτουν τον τουρισμό
Αντίθετα, με βάση όσα παρατίθενται από την ΕΛΕΤΑΕΝ:
- Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τους σταθμούς φυσικού αερίου.
- Η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους φθάνει στο 35% του κόστους επένδυσης κατά την κατασκευή τους και πάνω από το 80% του κόστους κατά τη λειτουργία τους.
- Ελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις.
- Εξοικονομούν πολύτιμους πόρους για την οικονομία μειώνοντας τις εισαγωγές και μεσοπρόθεσμα μπορεί να κάνουν την Ελλάδα εξαγωγό πράσινης ενέργειας.
- Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, νέες δουλειές, μείωση του λογαριασμού ρεύματος, τοπικά έργα ανάπτυξης και υποδομών.
- Για παράδειγμα, στη νότια Εύβοια, τα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 218,7MW που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1998-2017 έχουν προσφέρει συνολικά 82,6 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία έως το 2018 και συνεχίζουν να προσφέρουν 4 εκατ. ευρώ κάθε έτος.
- Και όλα αυτά χωρίς να συγκρούονται με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Δεν μειώνουν την αξία της γης και δεν έχουν αρνητική επίπτωση στον τουρισμό.
- Για παράδειγμα στην Κεφαλονιά, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας, τα τελευταία 15 έτη εγκαθίστανται συνεχώς νέα αιολικά πάρκα. Την ίδια περίοδο, οι ξενοδοχειακές κλίνες μέσης και ανώτερης κατηγορίας σχεδόν διπλασιάστηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν νέα πεντάστερα ξενοδοχεία.
Κλιματική Αλλαγή
Στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο “Κλιματική Αλλαγή” ξεχωρίζουν 4 μύθοι:
Μύθος 14: Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Ή αν υπάρχει, δεν οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες
Μύθος 15: Η αιολική ενέργεια δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Μύθος 16: Οι ανεμογεννήτριες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν και επομένως εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από όσους αποτρέπουν
Μύθος 17: Οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν το μικροκλίμα και το παγκόσμιο κλίμα
Αναφορικά με τους παραπάνω μύθους η ΕΛΕΤΑΕΝ απαντά στο τρίτο κεφάλαιο της μελέτης, και με βάση όσα παραθέτει αποδεικνύονται τα εξής:
- Πάνω από όλα η αιολική ενέργεια αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κλιματική κρίση και ευθύνεται η ίδια για αυτό. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το έχει τεκμηριώσει.
- Οι ανεμογεννήτριες έχουν απολύτως θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή, τη λειτουργία και την απεγκατάστασή τους παράγεται από αυτές μέσα στους πρώτους 5-12 μήνες λειτουργίας τους.
- Σε αντίθεση με όσα ακούγονται μερικές φορές η λειτουργία των ανεμογεννητριών δεν επηρεάζει το μικροκλίμα ή το παγκόσμιο κλίμα.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο “Άνθρωπος και Περιβάλλον” περιλαμβάνονται οι παρακάτω μύθοι:
Μύθος 18: Οι ανεμογεννήτριες έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των άλλων θηλαστικών
Μύθος 19: Οι ανεμογεννήτριες είναι επικίνδυνες και προκαλούν ατυχήματα
Μύθος 20: Τα αιολικά πάρκα είναι οπτικά ενοχλητικά
Μύθος 21: Οι ανεμογεννήτριες δεν ανακυκλώνονται
Μύθος 22: Τα πουλιά κινδυνεύουν από τις ανεμογεννήτριες
Η ΕΛΕΤΑΕΝ απαντά στα παραπάνω στο τέταρτο κεφάλαιο της μελέτης, και με βάση όσα παραθέτει αποδεικνύονται τα εξής:
- Οι επιπτώσεις τους είναι τοπικές και εντοπισμένες και σαφώς μικρότερες από άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Οι επιπτώσεις μειώνονται με ορθή χωροθέτηση, εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών και πιστή τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
- Οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στη μελισσοκομία, στις καλλιέργειες ή στην ποσότητα των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
- Δεν επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία και την αναπαραγωγικότητα των θηλαστικών.
- Δεν εκπέμπουν ακτινοβολία, ενώ το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν είναι χαμηλής συχνότητας και χαμηλότερης έντασης από τα πεδία στις πόλεις και τα σπίτια από τις κοινές οικιακές συσκευές.
- Ούτε ο θόρυβος αποτελεί πρόβλημα όπως αποδεικνύει μια επίσκεψη σε ένα σύγχρονο αιολικό πάρκο.
- Επειδή λοιπόν όλες αυτές οι κατηγορίες έχουν πλέον καταρριφθεί εύκολα, προβάλλονται συχνά ανησυχίες για υποήχους. Τέτοιοι υπόηχοι δημιουργούνται από τον ριπαίο άνεμο, τα κύματα, τα κινούμενα οχήματα κ.λπ., ενώ αντίστοιχες ανησυχίες εκφράζονται και για τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού. Στην πράξη, δεν έχει τεκμηριωθεί καμία επίπτωση στην υγεία από υποήχους.
- Τα αιολικά πάρκα είναι σίγουρα λιγότερο ενοχλητικά από τις καταστροφές και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλούν οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Τα υλικά μιας ανεμογεννήτριας ανακυκλώνονται σε ποσοστό 85-90%, ενώ μπορούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Πρόκληση αποτελεί η ανακύκλωση των πτερυγίων, τα οποία αποτελούνται από σύνθετα υλικά, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλοιαρίων και σκαφών αναψυχής. Ο αιολικός κλάδος συνεργάζεται με τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία σύνθετων υλικών, ώστε οι λύσεις που ήδη υπάρχουν να εξελιχθούν.
- Τέλος, ανεμογεννήτριες και πουλιά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Η τεχνολογία παρέχει σύγχρονα μέσα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.
11 Ιουνίου 2020
energypress