Το μέλλον του φυσικού αερίου μετά το 2030.

15 06 2018 | 08:26

Το φυσικό αέριο που είναι γενικά αποδεκτό ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι το 2030 και θα βοηθήσει την Ευρώπη να απομακρυνθεί από το κάρβουνο και το πετρέλαιο, αρχίζει να παρουσιάζεται από μόνο του ως καθαρό καύσιμο και μετά το 2030.

Το να επιτευχθούν όμως οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ για το 2050, απαιτείται ολική μεταμόρφωση στον τομέα, εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Στην Ευρώπη, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έχει αναδειχθεί ο αδιαφιλονίκητος νικητής ως προς την απανθρακοποίηση της ενέργειας.

«Το αέριο είναι 50% λιγότερο περιεκτικό σε άνθρακα, από ό,τι ο άνθρακας. Συνεπώς η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο είναι η πιο εύκολη μέθοδος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Mark Lewis από το Carbon Tracker, μια οικονομική δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο.

Η επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030 «ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες», ανέφερε το Carbon Tracker σε πρόσφατη έκθεσή του, σημειώνοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη επιτύχει την δική της μετάβαση, χάρη στην νομοθεσία της.

Αυτό θα εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση φυσικού αερίου μέχρι και το τέλος της επόμενης δεκαετίας και αυτό αιτιολογεί τον τίτλο «μεταβατικό καύσιμο» για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Jonathan Stern, του Oxford Institute for Energy Studies.

Μια πρόσφατη μελέτη σεναρίων από  τη βιομηχανική ένωση Eurogas, διαπίστωσε ότι η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο θα βοηθούσε να υπερβεί η ΕΕ τους στόχους της για το 2030, κατά 5%, επιτρέποντας μείωση των εκπομπών CO2 κατά 45% αντί για 40% .

Τα διάφορα σενάρια προέκυψαν από το μοντέλου PRIMES (Price-Induced Market Equilibrium System γνωστό στο ελληνικό κοινό αφού αποτελεί δημιουργία του καθ. Παντελή Κάπρου και του εργαστηρίου Ε3Μ-Lab) το οποίο χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάλυση σεναρίων για το κλίμα και την ενέργεια.   

Αυτό που κέρδισε η Eurogas από τα μελέτη των σεναρίων είναι αυτό που είναι ευρέως αποδεκτό: “Η κατανάλωση αερίου παραμένει σταθερή έως το 2030 και μειώνεται ελαφρά αργότερα, λόγω μέτρων ενεργειακής απόδοσης και μερικής αλλαγής στην αιολική και ηλιακή ενέργεια”.  Αλλά δεν προέκυπτε πουθενά ο αργός θάνατος του φυσικού αερίου μέχρι το 2050.

Δηλαδή δεν γίνεται λόγος για πλήρη αποδέσμευση από το αέριο σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, αφού σύμφωνα με τα σενάρια, η μετάβαση σε πλήρη ηλεκτροδότηση απαιτεί μεγάλη επένδυση σε δίκτυα, κοστίζοντας 335 δις περισσότερα, σε σχέση με το σενάριο όπου το φυσικό αέριο διαδραματίζει ισχυρότερο ρόλο.

Η θέρμανση είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το φυσικό αέριο διατηρεί ρόλο κλειδί και μετά το 2030 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μοντέλου PRIMES, ακόμη και στα σενάριο μεγάλης διείσδυσης των ανανεώσιμων στην ηλεκτροπαραγωγή.   

«Κάποιες μέρες ή εβδομάδες, μπορεί να υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Αλλά στις κρύες, σκοτεινές χειμωνιάτικες μέρες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα χρειαστεί κάτι για να συμπληρώσουν τα κενά. Και αυτό πιθανόν να είναι το φυσικό αέριο », δήλωσε ο Jonathan Stern, από το Ινστιτούτο Μελετών Ενέργειας της Οξφόρδης.

Όσον αφορά στη συνέχεια, δηλαδή μετά το 2030, ο Stern δήλωσε: «Πιστεύω όμως, ότι για λόγους CO2 δεν θα είναι δυνατόν να θεωρούμε το αέριο ως καθαρό καύσιμο πέραν του 2030, εκτός αν η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα μπορέσουν να αναπτυχθούν σε μεγάλη κλίμακα. Και πιθανότατα, ακόμα και κατά τη δεκαετία του 2020, θα υπάρξει πίεση για την κατάργηση του φυσικού αερίου, εάν είναι δυνατόν, βάσει εκπομπών CO2 και ενδεχομένως διαρροών μεθανίου»

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για αλλαγή και πιέζουν για εξάλειψη του φυσικού αερίου από το μίγμα ενέργειας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μια πρόσφατη έκθεση του WWF ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται να κατασκευάσει νέους μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει τα εργοστάσια άνθρακα που έχει δεσμευτεί να διακόψει η κυβέρνηση μέχρι το 2025. Το χάσμα μπορεί να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιτρέποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο να μεταβεί από τον άνθρακα στην πράσινη ενέργεια παραλείποντας πλήρως το στάδιο του φυσικού αερίου.

Νέα λύση φαίνεται το βιοαέριο από γεωργικά απόβλητα, όπου επιτρέπει στους αγρότες να παράγουν ταυτόχρονα λιπάσματα, θερμότητα, δική τους ηλεκτρική ενέργεια, και να πωλούν το πλεόνασμα στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Μεταξύ άλλων και το υδρογόνο κερδίζει έδαφος, το οποίο όμως είναι “τόσο καθαρό, όσο και η πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του”.  Η διαδικασία παραγωγής του απαιτεί πολλή ενέργεια, γεγονός που καθιστά τη λύση ασύμφορη, εκτός αν υπάρχουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως στη Βόρεια Σουηδία.

Το άρθρο βασίστηκε στην έκθεση European gas markets

 

18 Μαΐου 2018

Του Frédéric Simon 

Πηγή: EURACTIV

Περισσότερα:

2030 climate and energy targets    2050 climate strategy   climate change   decarbonisation   Gas    Energy transition    Energy & Environment