Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει φτάσει σε επίπεδο κινδύνου

11 06 2018 | 10:36

Με την μέση παγκόσμια θερμοκρασία να έχει ήδη αυξηθεί κατά 1°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, νέα μελέτη δείχνει πως υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας μόνο 0,5°C, η οποία αν ξεπεραστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο βασικός πολιτικός στόχος που έχει προκύψει από τη Συμφωνία του Παρισιού, και περιλαμβάνει την αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, αποκρύπτει το γεγονός ότι είμαστε ήδη πέρα από τα μισά να ξεπεράσουμε το επίκίνδυνο σημείο.

Και οι επιστήμονες έχουν δείξει τώρα ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στις συνέπειες για την ανθρωπότητα, αν υπερβούμε το όριο των 1,5 °C ή αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει στους 2 ° C. Αυτή η φαινομενικά μικρή διαφορά του μισού βαθμού ενδέχεται να διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται από τις επιπτώσεις.

Λόγω του ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πιο φτωχά κράτη και πιο φτωχές περιοχές είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μία εξέταση του πού και πόσοι από αυτούς βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, έχει μεγάλη σημασία ως προς τη θωράκισή τους.

Ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών, του Global Environment Facility και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, διερεύνησαν την επικάλυψη μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, και μιας σειράς κινδύνων που επιφέρει η αλλαγή του κλίματος, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα σημάδια τρωτότητας εάν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 ° C, 2 ° C ή 3 ° C έως το 2050.

Αναφέρουν στο περιοδικό Environmental Research Letters ότι ανέπτυξαν 14 δείκτες επιπτώσεων σε τρεις βασικούς τομείς - νερό, ενέργεια, τρόφιμα και περιβάλλον. Αυτοί οι δείκτες περιλαμβάνουν δείκτη υδάτινου στρες, εποχικότητα ύδρευσης, πρόσβαση σε “καθαρό μαγείρεμα”, γεγονότα θερμικού στρες, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και αλλαγές στην απόδοση των καλλιεργειών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περιοχές κινδύνου εντοπίζονται κυρίως στη νότια και ανατολική Ασία, αλλά με υψηλότερες θερμοκρασίες απλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και επεκτείνονται περαιτέρω στην Κεντρική Αμερική, τη Δυτική και Ανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα με 1,5 ° C άνοδο της θερμοκρασίας, το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2050, δηλαδή 1,5 δις άτομα, θα βρίσκεται σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα κινδύνου. Με 2 ° C, ο αριθμός σχεδόν διπλασιάζεται στο 29% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 2,7 δισ. ανθρώπους. Και στους 3 ° C, ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάζεται ξανά, στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 4.6 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Η έρευνα θα είναι πιο σημαντική για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και για όσους προσπαθούν να κατανοήσουν τα οφέλη της διατήρησης της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 ° C αντί για κάτω από 2 ° C» σύμφωνα με τον Astrid Hillers, ανώτερο περιβαλλοντικό ειδικό στο GEF.

Η έρευνα δείχνει τις περιοχές όπου η επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) είναι όχι μόνο σημαντική αλλά και πολύ δύσκολη, καθώς και τη σημαντική σημασία της στοχοθετημένης μείωσης της φτώχειας που απαιτείται σε ορισμένες ευπαθείς περιοχές.

 

22 Μαϊου

Του Paul Brown

Πηγή: Climate News Network