Καλώδιο διασύνδεσης για τα περισσότερα νησιά μέχρι το 2029 προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο του ΕΣΕΚ, στόχο αποτελεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του έτους 2029 να έχει αρθεί η ενεργειακή απομόνωση των νησιών μας και να έχουν διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα, εξαλείφοντας το κόστος των ΥΚΩ, ενώ στα νησιά που είτε δεν θα διασυνδεθούν, είτε θα διασυνδεθούν σε επόμενη φάση, στόχος είναι να λειτουργούν καινοτόμα υβριδικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ προς όφελος όλων των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι την ένταξη και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου στα προγράμματα ανάπτυξης ώστε να διασυνδεθούν ηλεκτρικά με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ΡΑΕ έχει λάβει απόφαση για την κάλυψη του ενεργειακού εφοδιασμού των Δωδεκάνησων, των Δυτικών Κυκλάδων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με υποβρύχια καλώδια τα οποία θα συνδέονται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει εντάξει στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της περιόδου 2020 – 2029 την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.  Αυτή τη στιγμή λειτουργούν έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό Μέση Τάση), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), Σύμη, Κως - Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ).

Όπως έχει κάνει γνωστό ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης η Κως θα διασυνδεθεί με διπλό υποβρύχιο καλώδιο 380 χλμ. και ισχύος 900 MW με το προγραμματισμένο για κατασκευή Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Κορίνθου. Έπειτα θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο.

Ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζει την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης το 2027.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα περίπου 500 εκ. ευρώ. Το έργο αφορά στα νησιά Λέσβου, Χίου, Λήμνου και Σάμου, τα οποία και θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο είτε από τη Θράκη είτε από τη Στερεά Ελλάδα (Λάρυμνα ή Εύβοια). Οι σχετικές μελέτες είναι υπό διαμόρφωση για την ιδανικότερη τεχνική και οικονομική επιλογή του σημείου του ΕΣΜΗΕ.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο του ΕΣΕΚ

 

 

 

29 Νοεμβρίου 2019

energypress