Γ. Τσιπουρίδης: Το καλώδιο διασύνδεσης των Κυκλάδων και οι μεταφερόμενοι ρύποι

Η μεγάλη είδηση για τον κόσμο της ηλεκτρικής ενέργειας αυτές τις μέρες είναι η (επιτέλους) διασύνδεση των Κυκλάδων.

Πέρα από τα πολιτικά ταρατατζούμ, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ που εργάστηκε για την υλοποίηση του, όλα αυτά τα χρόνια.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του, όπως και όλες οι καθυστερήσεις σε κάθε μεγάλο και μικρό τεχνικό έργο που έγινε ποτέ σε αυτή τη χώρα, από τη Γέφυρα Ρίου μέχρι τα αντιπλημμυρικά της Μάντρας, δεν αγγίζουν το τεχνικό προσωπικό, αλλά αυτούς που έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων.

Και αναφέρομαι στην καθυστέρηση για ένα και μόνο λόγο: την διαφοροποίηση των στόχων μετά από μερικές δεκαετίες.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία οι στόχοι είναι:

Στόχοι της διασύνδεσης είναι:

·        η αξιόπιστη και επαρκής τροφοδότηση των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω τουρισμού

·        η μείωση της επιβάρυνσης που προκαλείται στο περιβάλλον από τους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής

·        η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας  μέσω του περιορισμού  των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που αντανακλούν εν πολλοίς το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών

Και θα επικεντρωθώ σε ένα στόχο για να γίνει αντιληπτό το σκεπτικό μου, αν και καλύπτονται εξ ίσου και οι άλλοι δυο. Θα αναφερθώ στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που θα προκύψει από την παύση λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών.

Η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των νησιών από τη λειτουργία πετρελαϊκών σταθμών, σαν στόχος των δεκαετιών ’80 και ’90 που προχωρούσαμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη, ακάθεκτοι, εν αγνοία ή αδιαφορία  των κλιματικών συνεπειών, είναι κατανοητός.

Σαν στόχος όμως το 2018 δεν είναι ούτε κατανοητός ούτε αποδεκτός.

Γιατί απλά δεν μειώνεται το γενικό περιβαλλοντικό κόστος αλλά μεταφέρεται αλλού, μια και η ενεργειακή ζήτηση των νησιών, θα καλύπτεται από ενδοχώριους ρυπογόνους, θερμικούς σταθμούς. Δηλαδή θα επιβαρυνθούν περιβαλλοντικά άλλες περιοχές.

Σήμερα η στόχευση αυτού του έργου, αλλά και των υπολοίπων διασυνδέσεων που θα ακολουθήσουν σύντομα, δεν μπορεί παρά να είναι μια και μοναδική:

Η μεταφορά από τα νησιά μας, ΟΛΑ τα νησιά μας, καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική) στην υπόλοιπη χώρα για υποκατάσταση παραγωγής από ρυπογόνους θερμικούς σταθμούς.

Να εκμεταλλευτούμε δηλαδή, το ενεργειακό συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Τον εγχώριο πλούτο, τον εθνικό ενεργειακό θησαυρό που είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.