"Green New Deal" με επενδύσεις ύψους €1 τρισ. δρομολογεί η "νέα" Κομισιόν.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εύρος επενδυτικό σχέδιο από "γενέσεως” της Κομισιόν. Ενα τρισ. ευρώ σύμφωνα με την νέα πρόεδρο της Κομισιόν πρόκειται να χρηματοδοτήσει ενα σύνθετο, ομοσπονδιακού σχεδιασμού πρόγραμμα επενδύσεων που έχει ονομασθεί "Green New Deal”.
Η ανάληψη καθηκόντων από την Κυριακή 1/12, με την οριστική εγκατάσταση της Φον Ντερ Λάιεν στον 13ο όροφο του εμβληματικού κτηρίου της Κομισιόν, συμπίπτει, όπως η ίδια ισχυρίσθηκε στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου που ενέκρινε -μετά από μήνες καθυστερήσεων- την νέα σύνθεση της Κομισιόν, με την "έναρξη” ή ακριβέστερα την εκκίνηση του σχεδιασμού του "Green New Deal”.
Οι άξονές του καλύπτουν τρεις κατευθύνσεις -πληροφορική, περιβάλλον, βιομηχανία- και οι προβλεπόμενες επενδύσεις στην πενταετία της θητείας της αγγίζουν, σύμφωνα πάντα με τα όσα δεσμεύθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, το 1 τρισ. ευρώ (1.000 δισ. ευρώ).
Το πρόγραμμα θα έχει ομοσπονδιακό σχεδιασμό, δηλαδή δεν θα αποτελείται από το άθροισμα των επενδύσεων που θα προταθούν από τις χώρες μέλη, αλλά ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει από τα ...πάνω "σε συνεννόηση βέβαια με τις προτάσεις των χωρών μελών...”, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν επιτελικά στελέχη της.
Παρ’ όλα αυτά, η διαδρομή μέσα από την οποία πρέπει να περάσει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι... δύσκολη.
Εχει ως αντιπροέδρους στην Κομισιόν, δύο από τα ισχυρότερα στελέχη της προηγούμενης και αντιπάλους της στη διαδικασία επιλογής για τη θέση του προέδρου, τον κ. Τίμμερμανς και την κα Βεστάγκερ... Και οι δύο στην νέα Κομισιόν απολαμβάνουν ισχυρής αυτονομίας η οποία προέρχεται αφενός από τη δική τους παρουσία και δράση και αφετέρου από το οργανόγραμμα της νέας Κομισιόν. Επιπλέον, η καθυστέρηση στην εγκατάσταση στο μέγαρο της Κομισιόν οφείλεται στις λαθεμένες επιλογές υποψηφίων Επιτρόπων, οι οποίοι απορρίφθηκαν αρχικά από το Ευρωκοινοβούλιο ως ακατάλληλοι για να αντικατασταθούν από άλλους που επίσης είχαν προβλήματα.
Ατυχείς επιλογές που βαρύνουν την ίδια και τους χειρισμούς μέσα από τους οποίους πήρε την θέση της προέδρου της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να κουβαλάει μαζί της αρκετή αμφισβήτηση για τη θέση που καλύπτει.
Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα από την δική της επάρκεια, η Κομισιόν πρέπει να διαχειρισθεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα εν όψει των αποφάσεων του Δεκεμβρίου στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του έτους. Εκεί θα τεθούν επί τάπητος σημαντικές προτάσεις οι οποίες αφορούν στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής στην Ευρωζώνη και ειδικά στους όρους λειτουργίας του Μηχανισμού Οικονομικής Σταθεροποίησης (ΜΟΣ), όπως επίσης και στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης με την εκκίνηση (;) του ενιαίου ταμείου εγγύησης καταθέσεων.
Ηδη, στο θέμα του ΜΟΣ έχει ξεσπάσει μετωπική σύγκρουση στην Ιταλία, καθώς οι όροι που θέτουν οι Γερμανοί για τη λειτουργία του -κατα τους Ιταλούς- οδηγεί σε αποσταθεροποίηση την Ιταλία καθως βάζει όρια στη διακράτηση κρατικού χρέους από τις τράπεζες της χώρας, ενώ στο θέμα του Ενιαίου Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων το Βερολίνο "κατηγορείται” ότι προτείνει ένα Ταμείο στα μέτρα ενδεχόμενης ...διάσωσης της Deutsche Bank.
Μπορεί η αμφισβητούμενη κα Φον Ντερ Λάιεν να αντιμετωπίσει τέτοιες ευθύνες; Πολλοί το αμφισβητούν και προσβλέπουν στον σκιώδη ρόλο του Γιούνκερ, ρ ο οποίος αποδέχθηκε τελικά να διατηρήσει παρουσία στην Κομισιόν από την θέση του "Συμβούλου” της νέας προέδρου...
(του Γ. Αγγελή, capital.gr)
28 Νοεμβρίου 2019
energypress