Ποιες είναι οι 10 κίτρινες κάρτες της Κομισιόν για τα ενεργειακά.

06 06 2019 | 13:22

Η τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά είναι η πιο σκληρή στις διατυπώσεις αλλά και στις διαπιστώσεις, των τελευταίων ετών και σίγουρα η πιο αυστηρή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται όλες οι προθεσμίες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί εμφανίζουν καθυστέρηση με αποτέλεσμα να δημιουργείται αβεβαιότητα για την κατεύθυνση του ενεργειακού τομέα της χώρας. Η έκθεση διαπιστώνει επιβράδυνση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες και περιορισμένη πρόοδο στις δεσμεύσεις ενώπιον του Eurogroup. 

Η αυστηρή κριτική της Κομισιόν, προδιαγράφει και την επόμενη ημέρα αλλά και τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα. 

Ποια είναι όμως τα συγκεκριμένα σημεία αιχμής της κριτικής που ασκείται για “μεταρρυθμιστική κόπωση” και μη υλοποίηση των δεσμεύσεων για αλλαγές στις ενεργειακές αγορές; Οι συνολικά 10 κίτρινες κάρτες της Κομισιόν για τα ενεργειακά αφορούν στα εξής: 

  1. Χαρακτηρίζεται μονομερής η απόφαση για παράταση του λιγνιτικού διαγωνισμού, ο οποίος έχει ήδη εκτροχιαστεί ως προς το χρονοδιάγραμμα. Στην έκθεση η Επιτροπή εκφράζει  εμμέσως απαισιοδοξία για την τελική έκβαση της διαδικασίας, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να κάνει οποιαδήποτε νύξη για την επόμενη ημέρα. Είναι σαφές πάντως ότι επιρρίπτει στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για την καθυστέρηση.
  2. Διαπιστώνεται ότι με ευθύνη των ελληνικών αρχών βρισκόμαστε εκτός χρονοδιαγράμματος για το coupling με Βουλγαρία και Ιταλία, ενώ για τη σύζευξη των αγορών του target model υπάρχουν προβλήματα με τους εργολάβους. Η καθυστέρηση αυτή, όπως και η καθυστέρηση στο πρότζεκ των έξυπνων μετρητών αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς
  3. Ασκείται κριτική στην απόφαση της ΡΑΕ για περιορισμούς στις εξαγωγές για την ενέργεια από τα ΝΟΜΕ, καθώς το αποτέλεσμά της “δεν είναι ξεκάθαρο”. 
  4. Υπάρχει υψηλός βαθμός στρέβλωσης στα τιμολόγια ρεύματος, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην  ανακτά τα κόστη της και να μην υλοποιούνται κρίσιμες επενδύσεις για τον τομέα. Τίθεται θέμα στρεβλής τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ και αύξησης των τιμολογίων ώστε να αντανακλώνται τα κόστη
  5. Στις ΑΠΕ διαπιστώνονται πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες για τις επενδύσεις που αποθαρρύνουν τους επενδυτές
  6. Δεν έχει ακόμη οριστεί η τρίτη δημοπρασία για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  7. Τίθεται θέμα επανυπολογισμού και αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ 
  8. Η απόφαση του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει ως εθνικό έργο η διασύνδεση της Κρήτης, αποστερεί επιδοτήσεις του CEF για το έργο
  9. Ασκείται κριτική στην πορεία της ΔΕΗ, που χαρακτηρίζεται ανησυχητική με μείωση της κερδοφορίας και επιδείνωση της ρευστότητας
  10. Χαρακτηρίζεται ως θεμελιώδης η ανάγκη για έγκαιρη και διαφανή ρύθμιση της αγοράς από τη ΡΑΕ, ενώ τίθεται θέμα ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της αρχής αλλά και ενίσχυσης της αρχής με περισσότερο μόνιμο προσωπικό 

 

 

 

6 Iουνίου 2019

energypress