Διπλό καμπανάκι Κομισιόν στην Ελλάδα για μη εφαρμογή οδηγιών.
Προειδοποιήσεις για τη μη εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών από την Ελλάδα έστειλε σήμερα η Κομισιόν. Οι εν λόγω οδηγίες αφορούν την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και την ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες να ευθυγραμμίσουν την εθνική τους νομοθεσία με την οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Πρόκειται για την οδηγία που εξασφαλίζει ότι οι επιπτώσεις των δημόσιων και των ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον θα αξιολογούνται πριν από την έγκριση των έργων. «Τον Απρίλιο του 2014 τα κράτη μέλη της ΕΕ θέσπισαν νέα ενωσιακή νομοθεσία μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο και βελτιώνοντας το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, καθιστώντας, παράλληλα, τις επιχειρηματικές αποφάσεις σχετικά με τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επενδύσεις πιο σωστές, προβλέψιμες και βιώσιμες», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν μετέφερε διάφορες διατάξεις της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή δεν τις μετέφερε ορθά. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αναφέρει η ανακοίνωση, «η οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν εφαρμόζεται, αυτομάτως, σε όλα τα έργα που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας». Ωστόσο, σύμφωνα με την οδηγία, η εν λόγω εξαίρεση μπορεί να χορηγείται «μόνο σε κατά περίπτωση εξέταση του έργου και μόνο αν το κράτος μέλος θεωρεί ότι η εφαρμογή της διαδικασίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα επηρέαζε αρνητικά τους σκοπούς άμυνας ή έκτακτων περιστατικών πολιτικής προστασίας».
Επίσης, δεν έχει θεσπίσει νομική διάταξη που να υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με την απόφαση που έχει ληφθεί από άλλο κράτος μέλος, όταν η Ελληνική Δημοκρατία είναι το θιγόμενο κράτος μέλος από έργο στο έδαφος άλλου κράτους μέλους.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα γιατί δεν εφάρμοσε την οδηγία για την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης
Αιτιολογημένη γνώμη απέστειλε σήμερα η Επιτροπή στην Ελλάδα και σε άλλα 12 κράτη μέλη, επειδή δεν εφάρμοσαν τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες που ποινικοποιούν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων για τους δράστες, την προστασία των παιδιών-θυμάτων και την παροχή βοήθειας για την πρόληψη τέτοιων αξιόποινων πράξεων. Η οδηγία προβλέπει, επίσης, ειδικά μέτρα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο. Λόγω του σφαιρικού χαρακτήρα της οδηγίας, πολλά κράτη μέλη αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νέων μέτρων. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τις διατάξεις της οδηγίας.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των συγκεκριμένων 13 κρατών μελών λόγω πλημμελούς εφαρμογής της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στην Επιτροπή.
10 Οκτωβρίου 2019
Euractiv