Tο ελληνικό κίνημα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων δυναμώνει.

26 06 2019 | 09:52

Με πανελλήνιο Φόρουμ πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων ολοκληρώθηκε στην Κέρκυρα το ελληνικό τμήμα της πανευρωπαϊκής περιοδείας «Μαζί για το Κλίμα» του Rainbow Warrior. 

Δεκατρείς πρωτοβουλίες και συλλογικότητες πολιτών1 από όλη την Ελλάδα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων συναντήθηκαν στο πλοίο σύμβολο της Greenpeace στο λιμάνι της Κέρκυρας για να μοιραστούν την εμπειρία τους και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για κοινή δράση. Με το βλέμμα στραμμένο τους επόμενους μήνες στη μαζική κινητοποίηση πολιτών, συλλογικοτήτων, φορέων, μαθητών και εργατικών συνδικάτων σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η παρουσία του Rainbow Warrior στη χώρα μας στέλνει ένα σαφές μήνυμα: το ελληνικό κίνημα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων ενδυναμώνεται αποτελώντας μέρος του παγκόσμιου κλιματικού κινήματος.

 

Η περιοδεία του Rainbow Warrior στην Ελλάδα έγινε με σκοπό να υποστηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και να συνδέσουμε το επείγον της κλιματικής κρίσης με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που απειλούν τη χώρα μας. Η παρουσία του πλοίου σε Αθήνα, Κεφαλονιά, Πάτρα και Κέρκυρα, πλαισιώθηκε από δράσεις και συζητήσεις αναφορικά με το ζήτημα των εξορύξεων και της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επόμενος σταθμός του πλοίου στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής του περιοδείας “United For Climate – Μαζί για το κλίμα” η Ιταλία.

«Η κλιματική κρίση δεν αναγνωρίζει κανένα σύνορο, καμία πολιτική δικαιοδοσία, φυλή ή κοινωνική τάξη. Το μήνυμα της Joanna Sustento2 από τις Φιλιππίνες σε όσους συμμετείχαν στο Φόρουμ της Κέρκυρας ήταν ενωτικό και παντελώς ξεκάθαρο: ό,τι αφήσουμε να συμβεί εδώ επηρεάζει κάποιον άλλο στις Φιλιππίνες και τον υπόλοιπο κόσμο και αντίστροφα. Πρέπει να δράσουμε μαζί και πρέπει να δράσουμε τώρα. Ο χρόνος τελειώνει και η ευθύνη που αναλογεί στον καθένα από εμάς μεγαλώνει» δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης.

 

ι

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Κωστής Γριμάνης, 6984617034

 

Σημειώσεις προς συντάκτες

[1] Οι πρωτοβουλίες και συλλογικότητες πολιτών ενάντια στις εξορύξεις που συμμετείχαν στο φόρουμ ήταν οι εξής: Πρωτοβουλία πολιτών  "Σώστε την Ήπειρο", SOS Epirus - Δίκτυο Πολιτών Ενάντια στην Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, Πρωτοβουλία Άρτας, Πρωτοβουλία Πάργας, “NO OIL” Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσπρωτίας (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ), Πρωτοβουλία Ζακύνθου για ένα Ιόνιο ελεύθερο Υδρογονανθράκων, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, Πρωτοβουλία Κέρκυρας “Fossil Free Corfu”,  Πρωτοβουλία πολιτών “SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ”, Πρωτοβουλία πολιτών Πρέβεζας “ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ STOP!”, Πρωτοβουλία πολιτών Παξών, Οικολογική Κίνηση Πάτρας,

[2] Joanna Sustento: Το 2013 ο τυφώνας Haiyan σάρωσε τις Φιλιππίνες. Πήρε μαζί του χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και άφησε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους. Η Τζοάνα Σαστέντο έχασε και τους δυο γονείς της, τον μεγάλο αδελφό της, την γυναίκα του και τον τριών χρονών ανιψιό της. Οι μόνοι επιζήσαντες της οικογένειας είναι ο αδελφός της και η ίδια. H Τζοάνα σήμερα πλέον ως ακτιβίστρια που αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έστειλε μήνυμα συμπαράστασης για τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ της Κέρκυρας.

 

 

 

25 Iουνίου 2019

GREENPEACE