Η ΕΕ ψηφίζει την απαγόρευση φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν μέλισσες.

02 05 2018 | 12:01

16 χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ψήφισαν την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, φυτοφαρμάκων που απειλούν τις μέλισσες με εξαφάνιση.

Αν και από το 2013 υπάρχει αυτή η απαγόρευση, τώρα τίθεται σε μεγαλύτερη ισχύ, με την γενικευμένη απαγόρευση χρήσης τριών τύπων νεονικοτινοειδών σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο, με τη χρήση τους να επιτρέπεται μόνο σε θερμοκήπια.

Η απαγόρευση έρχεται σε συνέχεια μίας φετινής μελέτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πιστοποίησης Τροφίμων, η οποίο επιβεβαίωσε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μέλισσες από το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis δήλωσε: «Η υγεία των μελισσών παραμένει πρωταρχικής σημασίας για μένα, δεδομένου ότι αφορά τη βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον».

Η σύμβουλος πολιτικής Franziska Achterberg δήλωσε: «Αυτά τα τρία νεονικοτινοειδή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου - υπάρχουν πολλά άλλα φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και άλλων νεονικοτινοειδών που είναι εξίσου επικίνδυνα για τις μέλισσες και την παραγωγή τροφίμων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να απαγορεύσουν όλα τα φυτοφάρμακα που απειλούν τις μέλισσες και τελικά να απομακρυνθούν όλες οι τις τοξικές χημικές ουσίες από τη γεωργία ".

Ο νέος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους.

 

27 Απριλίου 2018

Πηγή:  Climate Action