David Attenborough: σώστε τις μέλισσες!
Καθώς οι αριθμοί των μελισσών συνεχίζουν να καταρρέουν, είναι χρήσιμη κάθε βοήθεια που μπορούν να έχουν.
Σίγουρα, η μεγάλη διαφορά θα προκύψει από τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και την προστασία των οικοσυστημάτων στα οποία βασίζονται οι μέλισσες, αλλά ακόμη και οι μικρές, μεμονωμένες χειρονομίες είναι σημαντικές.
Όπως εξήγησε ο David Attenborough, «Αυτή την εποχή οι μέλισσες συχνά δείχνουν σαν να πεθαίνουν, όμως αυτό είναι λάθος. Οι μέλισσες κουράζονται και απλά δεν έχουν αρκετή ενέργεια για να επιστρέψουν στην κυψέλη, κάτι που μπορεί συχνά να οδηγήσει στον αφανισμό τους.»
«Εάν βρείτε μια κουρασμένη μέλισσα στο σπίτι σας, λίγη ζάχαρη σε νερό είναι μια απλή λύση που θα σας βοηθήσει να την αναζωογονήσετε. Η συνταγή είναι απλή: δύο μέρη λευκή ζάχαρη και ένα μέρος νερό και τοποθετήστε το σε ένα κουτάλι για να το φτάσει η μέλισσα. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε με κοινοποίηση αυτής της ανάρτησης για να ευαισθητοποιήσετε και άλλους»
Η τοποθέτηση του Attenborough πήρε πολλές θετικές απαντήσεις, καθώς και μερικές ακόμα συμβουλές, οι οποίες ακολουθούν παρακάτω:
- Δημιουργήστε ένα κήπο φιλικό προς τις μέλισσες με απλές ποικιλίες φυτών που ανθίζουν. Οι μέλισσες αγαπούν τα λουλούδια και τα βότανα όλων των ειδών. Αν δεν έχετε κήπο, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε γλάστρες.
- Φυτέψτε φυτά για κάθε εποχή του χρόνου. Είναι σημαντικό να έχετε λουλούδια που ανθίζουν σε όλες τις εποχές, ή όσο το δυνατόν στις περισσότερες από αυτές. Μερικά είδη μέλισσας είναι ενεργά όλο το χρόνο, άλλα μόνο τον Απρίλιο και τον Μάιο, και άλλα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και όλες δικαιούνται να τρώνε κάτι νόστιμο.
- Βεβαιωθείτε ότι οποιεσδήποτε χημικές ουσίες χρησιμοποιείτε –αν χρησιμοποιείτε- στον κήπο σας, είναι φιλικές προς τις μέλισσες.
- Αφήστε το γρασίδι να μεγαλώσει. Όσο ψηλότερο είναι, τόσο καλύτερο καταφύγιο προσφέρει.
- Διαλέξτε μέλι από παραγωγούς που δρουν σύμφωνα με ηθικούς κανόνες απέναντι στις μέλισσες.
Οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν μειωθεί, χωρίς να είναι απολύτως σαφείς όλοι οι λόγοι γι αυτό. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα φυτοφάρμακα (ειδικά μια ομάδα παρασιτοκτόνων που ονομάζονται νεονικοτινοειδή) είναι μία από τις κύριες αιτίες. Εξίσου ευθύνεται η αστικοποίηση και η συνεχής μείωση των οικοτόπων, όπως και η βιομηχανική γεωργία, και η κλιματική αλλαγή.
Δεδομένου ότι οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας επικονιαστές, ένας κόσμος χωρίς μέλισσες θα σήμαινε επίσης έναν κόσμο χωρίς φρούτα, λαχανικά, και σπόρους.
Ευτυχώς, πολλές χώρες λαμβάνουν ήδη τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μικροσκοπικών αυτών φίλων μας, μέσα από την απαγόρευση χρήσης κάποιων νεονικοτινοειδών, καθώς και πλήρη απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες.
18 Ιουνίου 2018
Του Mihai Andrei
Πηγή: ZME SCIENCE