Η παγκόσμια αγορά πράσινου υδρογόνου θα φτάσει τα 19,2 δισ. δολ έως το 2032 – Οι βασικοί παίκτες στην αγορά

Η παγκόσμια αγορά πράσινου υδρογόνου εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025 και προβλέπεται να φτάσει τα 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Meticulous Research που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη, που εκτιμάται σε μέσο ετήσιο ρυθμό 45,6%, βασίζεται στην άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων κυψελών καυσίμου, στις αυξανόμενες ανάγκες βιομηχανικών ηλεκτρικών οχημάτων κυψελών καυσίμου και βιομηχανικών αναγκών ουδέτερου αυτοκινήτου από τις κυβερνήσεις.

Τεχνολογίες και τομείς ανάπτυξης

 

Οι διαδικασίες ηλεκτρόλυσης που χρησιμοποιούν τεχνολογία μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) αναμένεται να δουν την ταχύτερη ανάπτυξη. Αυτή η τεχνολογία εκτιμάται για την αποτελεσματικότητά της και τη συμβατότητά της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα, τα υβριδικά συστήματα που συνδυάζουν ηλιακή, αιολική και αποθήκευση επεκτείνονται γρήγορα για να εξασφαλίσουν τη συνεχή παραγωγή υδρογόνου, παρά τη μεταβλητότητα των φυσικών πόρων.

Η αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση ηλεκτρολύτη, η ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών καταλυτικών υλικών και τα έργα ηλεκτρόλυσης κλίμακας γιγαβάτ είναι μεταξύ των βασικών στοιχείων που διαμορφώνουν αυτήν την εξελισσόμενη αγορά.

Βιομηχανικές εφαρμογές και προκλήσεις υποδομής

Η απανθρακοποίηση των βιομηχανικών διεργασιών σε τομείς όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας και τα χημικά παραμένει η κύρια μακροπρόθεσμη κινητήρια δύναμη της ζήτησης. Στις θαλάσσιες μεταφορές, οι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ωθούν τους πλοιοκτήτες να υιοθετήσουν καύσιμα που προέρχονται από υδρογόνο, ιδίως πράσινη αμμωνία, υποστηρίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη σε αυτό το τμήμα μέχρι το 2032.

Τα εμπόδια

Παρά αυτές τις προοπτικές, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά τεχνικά και οικονομικά εμπόδια. Το υψηλό κόστος της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, σε συνδυασμό με την περιορισμένη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης, εμποδίζει την υιοθέτηση σε μεγάλη κλίμακα. Οι επενδύσεις στη βελτιστοποίηση των ηλεκτρόλυσης και τη συγκέντρωση δικτύων logistics θα είναι κρίσιμες για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του κλάδου.

 

Γεωγραφική κατανομή και περιφερειακή δυναμική

Η Βόρεια Αμερική αναμένεται να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς το 2025, ακολουθούμενη από την Ευρώπη. Ωστόσο, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα γνωρίσει την ταχύτερη ανάπτυξη, υποστηριζόμενη από εθνικές στρατηγικές στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία. Οι δημόσιες πολιτικές, τα έργα με εξαγωγικό προσανατολισμό και οι βιομηχανικές συμμαχίες διαμορφώνουν μια περιφερειακή δυναμική υπέρ του πράσινου υδρογόνου.

Οι βασικοί παίκτες

Βασικοί παίκτες σε αυτήν την αγορά είναι οι FuelCell Energy Inc., Bloom Energy Corporation, Plug Power Inc., Air Products and Chemicals Inc., καθώς και ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η L'AIR LIQUIDE SA, η Linde plc και η Siemens Energy. Όλα εστιάζουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών ηλεκτρόλυσης και στην επέκταση των βιομηχανικών δυνατοτήτων.

s