Και με το παραπάνω… πλήρωσε η Γαλλία την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος τις προηγούμενες μέρες σε συνθήκες κορυφαίας ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Montel, η Γαλλία υποχρεώθηκε να πληρώσει έως και 12.000 ευρώ ανά Μεγαβατώρα προκειμένου να απαλλαγεί από τον πλεόνασμα ενέργειας και να μην καταλήξει σε «μπλακάουτ», πράγμα που αποτυπώνει το μέγεθος της «δοκιμασίας» αλλά και την σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργείται με την υπερβάλλουσα παραγωγή των ΑΠΕ.
Στην περίπτωση της Γαλλίας, ένας συνδυασμός από αυξημένη παραγωγή των φωτοβολταϊκών, ισχυρή παραγωγή των πυρηνικών και χαμηλή εποχιακή ζήτηση δημιούργησε σημαντικά προβλήματα υπερπροσφοράς. Σε αυτές τις συνθήκες, ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας RTE υποχρεώθηκε προχωρήσει στα ακόλουθα βήματα προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία του συστήματος:
- Ενεργοποίησε δαπανηρούς μηχανισμούς εξισορρόπησης έκτακτης ανάγκης
- Περιέκοψε την παραγωγή των ΑΠΕ σχεδόν σε καθημερινή βάση, και
- Κάλεσε άλλες γειτονικές χώρες να απορροφήσουν μέρος της πλεονάζουσας ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η τελευταία επιλογή υπάρχει γενικώς στις επιλογές των Διαχειριστών ωστόσο συνιστά έσχατη λύση καθώς έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος όπως αποτυπώθηκε και στην περίπτωση της Γαλλίας. Ανάλογα παραδείγματα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν με ισχυρό αποτύπωμα στα «οικονομικά» των αγορών που υποχρεώθηκαν να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για βοήθεια προκειμένου να διαχειριστούν ανισορροπίες στο σύστημά τους.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί, προεξοφλώντας ότι πιθανόν να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα που μένει να φανεί κατά την «εκκαθάριση» τι θα σημάνουν για την λειτουργία των αγορών. «Το πρόβλημα πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιουνίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Clement Bouilloux, επικεφαλής του Montel Analytics France.
Καταλήγοντας στο σχόλιο του στο Linkedin, το Montel επισημαίνει ότι περισσότερη αποθήκευση, ευέλικτη ζήτηση και ρυθμιστικές παρεμβάσεις δύναται να αμβλύνουν την πίεση στο μέλλον, ωστόσο για την ώρα «η εξισορρόπηση του δικτύου συνιστά την ημερήσια πρόκληση».