Πλαφόν στο κόστος εξισορρόπησης για τα έργα ΑΠΕ σταθερής τιμής θέτει το ΥΠΕΝ

Ανώτατο όριο χρεώσεων ως προς το κόστος εξισορρόπησης για τα έργα με συμβάσεις ενίσχυσης σταθερής τιμής (ΣΕΣΤ) θέτει το ΥΠΕΝ με σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνει στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική διάταξη, το κόστος εξισορρόπησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των χρεώσεων και του αντικινήτρου παρατεταμένης παραμονής που επιβάλλει ο ΦοΣΕΤεΚ, σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4416/2016, για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ της ίδιας κατηγορίας κατά την ίδια περίοδο εκκαθάρισης.

 

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη διατύπωση του νόμου δεν περιλάμβανε το σχετικό ποσοστό που προαναφέραμε, αντίθετα έλεγε πως «το κόστος εξισορρόπησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις χρεώσεις και το αντικίνητρο παρατεταμένης παραμονής…»

Επιπρόσθετα, όπως ίσχυε, τα έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή της μεθοδολογίας του προηγούμενου εδαφίου, αποτελούν έσοδα του Υπολογαριασμού Αγοράς του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 143 του ν. 4001/2011.

Αναλυτικά το άρθρο 110 του νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής:

Καθορισμός ανώτατου ορίου χρεώσεων - Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 5α ν. 4414/2016 Το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 5α του ν. 4414/2016 (Α΄ 149), περί κόστους εξισορρόπησης, τροποποιείται ως προς τον καθορισμό του ανώτατου ορίου χρεώσεων, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Οι σταθμοί αυτοί, φέρουν την οικονομική ευθύνη για τις αποκλίσεις τους («κόστος εξισορρόπησης»). Το κόστος εξισορρόπησης υπολογίζεται στη βάση μεθοδολογίας, η οποία καθορίζεται στον Κώδικα του Διαχειριστή Α.Π.Ε. και Εγγυήσεων Προέλευσης και παρακρατείται απευθείας από τη Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. στο πλαίσιο εφαρμογής της σύμβασής τους. Το κόστος εξισορρόπησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) των χρεώσεων και του αντικινήτρου παρατεταμένης παραμονής που επιβάλλει ο Φο.Σ.Ε.Τε.Κ., σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης της παρ. 5 του άρθρου 5 του παρόντος, για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. της ίδιας κατηγορίας κατά την ίδια περίοδο εκκαθάρισης. Τα έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή της μεθοδολογίας του προηγούμενου εδαφίου, αποτελούν έσοδα του Υπολογαριασμού Αγοράς του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179), όπως ισχύει.».

1