ΔΕΗ: Με 1,7 δισ. ευρώ χτίζει νέα εργοστάσια ρεύματος – Οι μονάδες αερίου, αντλησιοταμίευσης και οι μπαταρίες

Τα λιγνιτικά εργοστάσια ήταν για δεκαετίες ολόκληρες το «σήμα κατατεθέν» για τη ΔΕΗ.
Αν κι έχει πλέον στρέψει την ηλεκτροπαραγωγή της στις ΑΠΕ με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027, εντούτοις η ΔΕΗ χτίζει νέα εργοστάσια ρεύματος.
Με 1,7 δισ. ευρώ η ΔΕΗ επενδύει για τα επόμενα τρία χρόνια στην ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Χτίζει νέα εργοστάσια φυσικού αερίου (CCGT και OCGT ) συνολικής ισχύος 1.440 MW (ή 1,54 GW), μονάδες αντλησιοταμίευσης 560 MW και βιομηχανικές μπαταρίες συνολικής ισχύος 300 MW.
Τον Σεπτέμβριο του 2024 η ΔΕΗ ήρθε σε συμφωνία με τον Κοπελούζο για την απόκτηση του μεριδίου του 20% έναντι 27 εκατ. ευρώ. Έτσι η ΔΕΗ στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», που θα είναι έτοιμη το 2026, θα ελέγχει το 71%
Ολοκληρώνεται το deal με Κοπελούζο για τη μονάδα αερίου στην Αλεξανδρούπολη
Η ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση προκειμένου να διατηρείται σε ευστάθεια το σύστημα ηλεκτρισμού η οποία δοκιμάζεται από την στοχαστικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι ΑΠΕ σβήνουν απότομα με αποτέλεσμα η ενέργεια που παράγουν να χάνεται και να είναι αναγκαία η κάλυψη της από ευέλικτες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης. Τέτοιες είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, οι peakers (μικρές μονάδες ισχύος έως 100 MW), η αντλησιοταμίευση και οι τα βιομηχανικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες το deal για την απόκτηση του μεριδίου της Damco Energy, θυγατρικής του ομίλου Κοπελούζου, στη μονάδα (CCGT) ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.
Η συνολική επένδυση υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του εργοστασίου ρεύματος, με τις εργασίες του να είναι σε εξέλιξη. Στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» συμμετέχουν με 51% η ΔΕΗ, 29% η ΔΕΠΑ Εμπορίας και 20% η Damco Energy. Τον Σεπτέμβριο του 2024 η ΔΕΗ ήρθε σε συμφωνία με τον Κοπελούζο για την απόκτηση του μεριδίου του 20% έναντι 27 εκατ. ευρώ. Έτσι η ΔΕΗ στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», που θα είναι έτοιμη το 2026, θα ελέγχει το 71%.
Πτολεμαϊδα 5: Ο λιγνίτης φεύγει το CCGT έρχεται
Η άλλη μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ σε εργοστάσιο ρεύματος είναι η μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου.
Η ισχύς της σε πρώτη φάση θα είναι στα 350 MW, ενώ σε δεύτερη φάση κι εφόσον παραστεί ανάγκη – ανάλογα με το μέγεθος των data centers που θα αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία – αυτή θα αυξηθεί στα 500 MW. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.
Πάλι στη Δυτική Μακεδονία, η ΔΕΗ θα προχωρήσει και στην κατασκευή εργοστασίων αντλησιοταμίευσης και στην ανάπτυξη βιομηχανικών μπαταριών. Το ύψος των συνολικών επενδύσεων ανέρχεται σε 940 εκατ. ευρώ
Στα σχέδια της ΔΕΗ είναι και η κατασκευή μίας μονάδας αερίου «peaker» ισχύος 100 MW στν Άγιο Δημήτριο της Δυτικής Μακεδονίας. Η OCGT θα χρησιμοποιείται για να παρέχει ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιόδους που χρειάζονται έξτρα ισχύ τα data centers.
Τα αντλησιοταμιευτικά εργοστάσια
Πάλι στη Δυτική Μακεδονία, η ΔΕΗ θα προχωρήσει και στην κατασκευή εργοστασίων αντλησιοταμίευσης και στην ανάπτυξη βιομηχανικών μπαταριών. Το ύψος των συνολικών επενδύσεων ανέρχεται σε 940 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για δύο μονάδες αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 560 MW
Το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης θα αναπτυχθεί στο ορυχείο Καρδιάς, μετά την απόσυρση των πύργων ψύξης των παλιών μονάδων και θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για οκτώ ώρες, χρησιμοποιώντας τον πυθμένα του παλιού ορυχείου ως κάτω δεξαμενή. Η επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας.
Αντίστοιχα, στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, ο Όμιλος σχεδιάζει μονάδα αντλησιοταμίευσης δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, με κόστος 310 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας. Και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού.
Τα δύο έργα με τη λειτουργία ταμιευτήρων θα λειτουργούν ως μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.
Έργα αποθήκευσης με μπαταρίες (BESS) συνολικής ισχύος 300 MW
Τέλος, η ΔΕΗ προχωρά τα έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 300 MW με μπαταρίες στη Δυτική Μακεδονία.
Από την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕΥΥ, ο Όμιλος ΔΕΗ εξασφάλισε δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας (BESS) συνολικής ισχύος 98 MW / 196 MWh. Τα έργα θα κατασκευαστούν το μεν πρώτο δίπλα στον ΑΗΣ Καρδιάς και, συγκεκριμένα, πλησίον του φωτοβολταϊκού σταθμού «Φοίβη» ισχύος 550 MW. Το δεύτερο θα κατασκευαστεί στον ΑΗΣ Μελίτη, επίσης δίπλα σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Κατά την τρίτη διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΑΕΥ, ο Όμιλος ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επελέγη για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας ισχύος επιπλέον 50 MW / 200 MWh, σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο επιλεγέντων της τρίτης ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΑΕΥ. Ο σταθμός αποθήκευσης θα κατασκευαστεί επίσης στη Δυτική Μακεδονία, κοντά σε ΑΗΣ του Ομίλου ΔΕΗ και συγκεκριμένα στο Αμύνταιο, σε περιοχή όπου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών της εταιρείας συνολικής ισχύος 940 MW.
Τα υπόλοιπα έργα συνολικής ισχύος 150 MW θα κατασκευαστούν στην Πτολεμαΐδα και θα γειτνιάζουν με τα φωτοβολταΐκα έργα της ΔΕΗ στην περιοχή συνολικής ισχύος 1.190MW.
(αναδημοσίευση από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο)