Σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Μεγαλόπολη, τα επόμενα μεγάλα έργα που θα «βάλει στη πρίζα» η ΔΕΗ - Πιθανή η επίτευξη του στόχου των 12 GW πριν το 2027

Εξ αυτών, ανάμεσα στα πιο εμβληματικά είναι ένα μεγάλο μέρος από το mega φωτοβολταϊκό του Αμυνταίου που υλοποιεί η Μετων Ενεργειακή (κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την γερμανική RWE), συνολικής ισχύος 625 ΜW. Στο έργο έχουν ήδη μπει στη πρίζα πέντε πάρκα (210 MW) και σύντομα θα συμβεί το ίδιο με άλλο ένα το οποίο έχει ήδη κατασκευαθεί, ισχύος 315 MW.
Η λίστα δεν έχει τελειωμό αν προσθέσει κανείς τα υπό κατασκευή 125 MW του επίσης mega φωτοβολταϊκού της Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 550 MW. Απ’ αυτό το δεύτερο cluster επίσης 125 MW θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται σύντομα, ενώ η έναρξη για τα τελευταία 240 MW τοποθετείται ενός του 2026.
Πώς «τρέχουν» τα αιολικά
Στο μέτωπο των αιολικών, υπό κατασκευή βρίσκεται πάρκο 26 MW, προϋπολογισμού 31,6 εκατ ευρώ, στη περιοχή των Δήμων Καστοριάς και Αμυνταίου, ενώ οι εργασίες για την κατασκευή του πάρκου «Κάρκαρος», ισχύος 36,4 MW, (45,5 εκατ ευρώ) στο δήμο Δελφών, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025. Στη περίπτωση του αιολικού ισχύος 35,4 MW στη θέση Τιμένιο Όρος στις περιφέρειες Αρκαδίας και Αργολίδας, οι εργασίες ξεκίνησαν εντός του α’ τριμήνου 2025. Επίσης εντός της φετινής χρονιάς ξεκίνησαν και τα έργα για το αιολικό ισχύος 60 MW στις θέσεις Γέρακας (15 MW) και Μηλιά-Καπετάνιος-Λιβαδοκορφή (45 MW) στη Ροδόπη.
Στο ίδιο επιταχυνόμενο μοτίβο, ο όμιλος τρέχει μια σειρά μικρότερων έργων, τόσο φωτοβολταϊκών, αιολικών και υδροηλεκτρικών, όπου ποντάρει πολλά για να διαφοροποιήσει τεχνολογικά το portfolio του, ενώ ταχύτητες ανεβάζει και στο εξωτερικό, όπου έπεται η είσοδος στην αγορά της Κροατίας. Συνυπολογίζοντας τα συνολικά 160 MW στην Ιταλία (32 MW αυτά που λειτουργούν), τα 550 MW που έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στη Βουλγαρία και ένα συνολικό pipeline 3,7 GW σε διάφορα στάδια, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να υλοποιήσει νωρίτερα από το στόχο του 2027.
Τον τόνο δίνει όλο και περισσότερο η Ρουμανία, απ’ όπου και ξεκίνησε η εκτός συνόρων επέκταση, όπου μια ματιά στον πίνακα δείχνει ότι τα υπό κατασκευή έργα αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου. Αθροίζοντας τα έργα της ρουμανικής αγοράς προκύπτει ένα νούμερο 1,5 GW, λίγο μόνο κάτω από αυτά της ελληνικής (1,9 GW) και πολύ πάνω από τα δύο cluster φωτοβολταικών της Ιταλίας.
Το στοίχημα της ευέλικτης παραγωγής
Συνοψίζοντας, η ΔΕΗ δίνει την εντύπωση ότι επενδύει στις ΑΠΕ σαν να μην υπάρχει αύριο, εικόνα που λέει τη μισή αλήθεια. Το άλλο μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο είναι αυτό της ευέλικτης παραγωγής, χωρίς το οποίο το νέο παραγωγικό της μοντέλο των 12 GW θα κινδυνεύσει να βρεθεί έρμαιο των πολλών αβεβαιοτήτων που έρχονται με εκθετικές ταχύτητες στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, πυκνωτές, μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα αερίου 350 MW ανοικτού κύκλου, μαζί με τη μικρή μονάδα επίσης αερίου στον Αγ. Δημήτριο, είναι μερικά από τα ενεργειακά έργα στη Δ.Μακεδονία που θα συμπληρώσουν το portfolio των 2,1 GW φωτοβολταικών που κατασκευάζει στη περιοχή (https://energypress.gr/news/antlisiotamieysi-mpataries-pyknotes-monada-energeiakis-axiopoiisis-aporrimmaton-pos-htizetai).
Το στοίχημα παίζεται στα πρώην ορυχεία Καρδιάς και Νοτίου Πεδίου με δύο μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής επένδυσης 740 εκατ ευρώ, που θα αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και θα συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα.
Στην ίδια λογική της ευέλικτης παραγωγής κινούνται και οι μικρές μονάδες φυσικού αερίου (peakers) στις οποίες αναφέρθηκε ξανά ο CEO του ομίλου Γ.Στάσσης μιλώντας στα τέλη Μαρτίου στους αναλυτές, παρουσιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου. Τα έργα αυτά πιθανότατα θα δρομολογηθούν στη Ρουμανία, όπου απουσιάζει αυτή η τεχνολογία και θα μπαίνουν στο σύστημα όταν οι τιμές κάνουν peak, «σερβίροντας» με ενέργεια την Ελλάδα όταν έχει ανάγκη, μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.
Τα σενάρια των τιμών και η θωράκιση
Στα σενάρια των καθοδικών τιμών, τα σταθερά τιμολόγια που αναμένεται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, και θα κυριαρχήσουν στα 8,8 εκατομμύρια των πελατών της (σε Ελλάδα, και Ρουμανία), θα διασφαλίζουν στον όμιλο σταθερά έσοδα.
