Η Δανία επιβάλλει «φόρο ρεψίματος» κατά της κλιματικής αλλαγής
Ο πιο απίθανος κλιματικός φόρος στον κόσμο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Δανίας
Έναν περίεργο όσο και πρωτότυπο φόρο επιβάλλει η Δανία, σε μία παγκόσμια πρώτη.
Επιβάλλει «φόρο ρεψίματος και κοπριάς» κι αυτό επειδή υπάρχουν πέντε φορές περισσότεροι χοίροι και αγελάδες στη Δανία από ό, τι υπάρχουν άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Σχεδόν τα δύο τρίτα της γης της καταλαμβάνονται από τη γεωργία, η οποία έχει ο μεγαλύτερο μερίδιο, στην κλιματική ρύπανση, θέτοντας τους νομοθέτες υπό έντονη δημόσια πίεση για τη μείωσή της.
Έτσι, τώρα, η κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας, συμφώνησε να φορολογήσει τις εκπομπές μεθανίου που θερμαίνουν τον πλανήτη που όλα αυτά τα ζώα αποβάλλουν μέσω των περιττωμάτων, των αερίων και του ρεψίματος. Το μέτρο, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και χρόνια, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Δανίας, καθιστώντας το, τον μοναδικό τέτοιο κλιματικό φόρο για τα ζώα στον κόσμο.
Ο φόρος αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που έχει σχεδιαστεί για να καθαρίσει τη γεωργική ρύπανση της χώρας και τελικά να αποκαταστήσει ορισμένες γεωργικές εκτάσεις στη φυσική τους μορφή.
Η αναζήτηση της Δανίας αποτελεί επίσης μέρος μιας αναμέτρησης για πολλές γεωργικές υπερδυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς αντιμετωπίζουν εκκλήσεις για καθαρισμό της ρύπανσης από τα αγροκτήματα, εξισορροπώντας παράλληλα τις ανάγκες των πολιτικά ισχυρών γεωργικών λόμπι.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το σύστημα τροφίμων αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των αερίων του θερμοκηπίου και η μείωση αυτών των εκπομπών απαιτεί δύσκολες επιλογές σχετικά με τη διατροφή, τις θέσεις εργασίας και τις βιομηχανίες. Ταυτόχρονα, οι αγρότες είναι ευάλωτοι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, με την τιμωρητική ζέστη, τις ξηρασίες και τις πλημμύρες να επιδεινώνονται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Αυτό καθιστά τα τρόφιμα ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό κλιματικό πρόβλημα.
Δεν είναι περίεργο ότι οι προσπάθειες για τη μείωση των κλιματικών εκπομπών της γεωργίας αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση, από τις Βρυξέλλες μέχρι το Δελχί και το Ουέλινγκτον, όπου η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας πρότεινε φόρο ρεψίματος το 2022 μόνο για να τον καταργήσει αργότερα.
Ακόμη και το μέτρο της Δανίας πέρασε από έντονες πολιτικές διαμάχες. Μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων είχε χαράξει διάφορες οδούς, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου φόρου, στον οποίο το αγροτικό λόμπι αντιτάχθηκε σθεναρά. Όταν η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο που θα έδινε στους αγρότες χρόνο και επιδοτήσεις για να μειώσουν τον φόρο, ακόμη και στο μηδέν, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές αντιτάχθηκαν, αποκαλώντας το πολύ χαλαρό.
Το μέτρο πέρασε τελικά τον Νοέμβριο. Ξεκινώντας από το 2030, θα χρεώνει τους αγρότες 300 δανικές κορώνες (περίπου 43 δολάρια) για κάθε τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν οι δραστηριότητές τους. Μέχρι το 2035, ο φόρος θα υπερδιπλασιαστεί σε 750 κορώνες (106 δολάρια).
Αλλά σε αντίθεση με έναν φόρο άνθρακα σε άλλους τομείς, οι αγρότες θα λάβουν αυτόματα έκπτωση 60% εάν κάνουν πράγματα όπως η χρήση πρόσθετων υλών ζωοτροφών για τη μείωση του μεθανίου από το ρέψιμο των αγελάδων ή η αποστολή κοπριάς χοίρων σε μηχανές που διοχετεύουν το μεθάνιο στο δίκτυο αερίου.